BiH
57

Duraković: Evo šanse svima koji deklarativno podržavaju Srebrenicu - pretočite riječi u djela

Piše: Irvin P.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Investiciono-razvojna konferencija koja će biti održana u Srebrenici 11. i 12. novembra prilika je za konkretne poteze, tvrdi načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je u razgovoru za Klix.ba objasnio kako je konferencija savršen način da se prevaziđe tišina koja nastaje nakon 11. jula svake godine.

"Mi smo pozvali sve predstavnike zemalja regije i predstavnike države BiH, a razlog svemu tome je što fokus na Srebrenici prestaje 12. jula i uglavnom se život svede na granicu normalnog. Ljudi žive teško, a mnogo je toga što Srebrenica ima ponuditi i staviti na raspolaganje kada bismo se svi uključili. Ovdje mislim na političke predstavnike BiH i posebno Srbije jer graničimo s njom", rekao je Duraković.

On je podsjetio da općina Srebrenica ima goruće probleme sa Srbijom koji su pravne prirode, kao što je potopljeno zemljište hidroelektrane koje već 23 godine niko ne rješava. Također, tvrdi Duraković, dobre riječi pomirenja i pruženih ruku trebaju se konkretizovati na način da se nešto uradi te da se riješe problemi.

"Evo sada šanse svima onima koji deklarativno podržavaju Srebrenicu, iz ovih ili onih razloga, da na jednom mjestu svi zajedno riječi pretoče u djela koja će donijeti dobro građanima ovog grada. Mi ne tražimo sadaku, već da se pomogne Srebrenici kako bi se politički deblokirali neki procesi. Tu mislim na Banju Guber, šume, vode i rude Srebrenice, kao i sve drugo što može donijeti dobro građanima", rekao je Duraković dajući primjer srebreničkih šuma.

"Sve do sada naša dobra su se izvozila negdje drugo. Mi smo općina bogata šumom, a doslovce se samo sječe i izvozi i nema nikakve polufinalne ni finalne prerade, što je najveći gubitak i svi drugi imaju dobrobit osim Srebrenice".

Duraković je napomenuo da svi oni koji imaju riječi pijeteta, sažaljenja i pozitivnog odnosa prema Srebrenici sada mogu pomoći u deblokadi procesa, a ne pomoću novca.

Podsjećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić potvrdili su dolazak na Investiciono-razvojnu konferenciju u Srebrenici. Također, događaju će prisustvovati i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, kao i premijerka entiteta RS Željka Cvijanović.