Suđenje Mevlidu Jašareviću
1

Dupovac: Odbrana će se bazirati na osporavanju optužnice

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Ambasada SAD u BiH ima puno povjerenje da će Tužilaštvo BiH privesti pravdi Mevlida Jašarevića koji je optužen za teroristički napad na zgradu američke Ambasade u Sarajevu i da će Sud BiH obezbijediti pravedno saslušanje.

"Optužnica u SAD podignuta je nakon optužnice u BiH i rezultat je bliske saradnje između SAD i BiH tokom cijele istrage o napadu. Mi ćemo nastaviti saradnju sa vlastima u BiH u svim aspektima ovog slučaja“, rečeno je Srni.

Senad Dupovac, advokat Mevlida Jašarevića, rekao je Srni da će uvodna riječ odbrane biti bazirana na iznošenju stavova koji će "osporiti navode optužnice da je njegov branjenik bio vođa organizovane terorističke grupe i da je počinio teroristički čin“.

On je naveo da će se odbrana i dalje tokom postupka, dokazima i iskazima desetak svjedoka, bazirati na dokazivanju da u konkretnom slučaju nije riječ o grupi lica koja su izvršila teroristički čin, odnosno da je optuženi bio vođa te grupe.

"U konkretnom slučaju, veliki psihološki pritisak je na strani Tužilaštva, jer ono je dužno da dokaže da je postojala teroristička grupa koja je izvršila terorističku radnju. Oni optužnicu baziraju na navodima iz štapme u smislu da ih štampa dobro podržava. Vidjećemo na kraju kako će se sve to završiti“, dodao je Dupovac

On je ponovio da su "njegovog klijenta mediji nazvali teroristom i objavili da je on počinio teroritički akt prije nego što su ovlaštena službena lica napravila službenu zabilješku“.

Prema njegovim riječima, Jašarević je izvršio krivično djelo "ugrožavanje sigurnosti osoba pod međunarodnom zaštitom".

"Drago nam je da će postupak voditi uvaženi sudija Branko Perić, jer je u ovom slučaju veoma bitno da on ne podlegne pristiscima medija“, rekao je Dupovac i dodao da odbrana spremno ulazi u ovaj postupak.

U Sudu BiH sutra će, čitanjem optužnice, početi suđenje Mevlidu Jašareviću koji je optužen za teroristički napad na zgradu američke Ambasade u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Sud BiH je 25. aprila potvrdio optužnicu u predmetu "Mevlid Jašarević i drugi" koja Jašarevića, Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića tereti za krivično djelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Američko Ministarstvo pravosuđa takođe je podiglo optužnicu protiv Jašarevića koja se sastoji od 10 tačaka. Ako bi Jašarević bio optužen po svim tačkama, dobio bi više od 100 godina zatvora.

Tokom napada na američku Ambasadu u Sarajevu, Jašarević je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade, a ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Velića koji je radio na spoljnom obezbjeđenju Ambasade.

Jašarević je u blokadi držao centar Sarajeva oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH tereti Fojnicu i Ahmetspahića da su bili Jašarevićevi pomagači, te da su nakon terorističkog napada uklanjali tragove zločina.

Iz Tužilaštva BiH, koje će na suđenju predstavljati tužilac Dubravko Čampara, ranije su najavili da su spremni za suđenje, te da će izvesti 39 svjedoka optužbe, kao i više od 100 materijalnih dokaza među kojima su i video-snimci napada,ali i Jašarevićeva "oproštajna" poruka.

Predsjedavajući Sudskog vijeća je sudija Branko Perić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 23. aprila optužnicu protiv Jašarevića, Fojnice i Ahmetspahića koja ih tereti da su postali pripadnici terorističke grupe organizovane u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Fojnicu i Ahmetspahića optužnica tereti da su, nakon izvršene pripreme u kojoj su učestvovali, kao i terorističkog napada, na području Gornje Maoče uklanjali tragove, uklanjali DVD oporuke, uništavali i sklanjali oružje i vojnu opremu koja je nabavljena radi terorističkog čina.