BiH
66

Dunović posjetio Sabornu crkvu u Mostaru: Simbol suživota

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović prilikom današnjeg posjeta Sabornoj crkvi u Mostaru izjavio je kako je ta crkva, uz Stari most, simbol Mostara.

"Za svoj prvi službeni posjet izabrao sam Mostar, jer je Mostar grad koji je oduvijek bio simbol suživota, a Saborna crkva je dio Mostara. Mostar bez Saborne crkve je isto što i Mostar bez Starog mosta, na neki način nepotpun", kazao je Dunović nakon obilaska ovog pravoslavnog hrama koji se i dalje obnavlja.

On je dodao kako Saborna crkva ima izniman značaj kao povijesni spomenik, a ujedno igra i veliki ulogu u povratku srpskog stanovništva u grad na Neretvi.

Dunović je obećao da će učiniti sve kako bi utjecao na buduću Vladu Federacije BiH da se izdvoje finansijska sredstva potrebna za završetak obnove Saborne crkve.

Prema riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja i igumana Danila Pavlovića, obnova tog pravoslavnog hrama je otprilike na pola puta.

"Napravili smo pauzu u radovima kako bismo prikupili dovoljno novca za sljedeću fazu obnove, a slijede nam puno zahtjevniji radovi zidanja kupola. S poboljšanjem vremenskih uvjeta nastavit ćemo gradnju crkve, a o novcu će ovisiti kada će posao biti završen. Nadamo se kako nećemo još dugo čekati", kazao je iguman Danilo.

Mostarski paroh Radivoj Krulj dodao je kako ukupna vrijednost građevinskih radova na Sabornoj crkvi iznosi oko osam miliona maraka, a za završetak radova nedostaje još tri miliona.

Prije posjeta Sabornoj crkvi, Dunović je obišao Ured potpredsjednik Federacije BiH u Mostaru. Nije posebno želio komentirati medijske napise o legitimnosti njegovog izboru na mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, ustvrdivši kako je njegov izbor "legalan i legitiman" te da će štititi interese svih građana Federacije BiH.