BiH
12

Dunović: Podrazumijeva li reformski put imenovanje stranački podobnih kadrova

Piše: Er. M.
Milan Dunović (Foto: FENA)
Milan Dunović (Foto: FENA)
Nakon objavljivanja presude Ustavnog suda FBiH, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je kako je zadovoljan radom ovog pravosudnog organa.

"Oni su svoj posao radili profesionalno i na taj način su pokazali da je moj zahtjev za ocjenu ustavnosti opravdan jer Uredba je protuustavna", rekao je Dunović.

On je napomenuo i da je Demokratska fronta sve vrijeme ukazivala na nezakonit i neustavan rad Vlade Federacije BiH.

"To je bio jedan od glavnih razloga zbog koje smo mi napustili Vladu Federacije BiH još u šestom mjesecu", kazao je Dunović.

Kazao je i da su svi dalji postupci na Vladi Federacije BiH, s obzirom na to da je njegova ustavna obaveza da vrši provjeru svih odluka i zakona koji se donose u bilo kojoj federalnoj instituciji.

"To uključuje i Vladu FBiH. Moja ustavna i moralna obaveza je da, ako primijetim da Vlada FBiH krši Ustav FBiH, pokrenem zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ova presuda je pokazala da sam u ovom slučaju imao pravo", rekao je Dunović.

Dunović je rekao i da presuda predstavlja jednu vrstu moralne satisfakcije, ali da je Vlada FBiH do danas izvršila sva imenovanja koja su obuhvaćena Zakonom o električnoj energiji.

"Ja ne mogu uraditi ništa u vezi s tim. Pitanje je za Vladu FBiH da li će i na koji način provoditi odluku Ustavnog suda FBiH", stav je Dunovića.

On je rekao i da su reformski procesi u našoj državi ono što je nužno, ali da se u okolnostima kada Vlada FBiH krši Ustav FBiH postavlja pitanje šta je to reformski put.

"Da li se iza tog puta kriju neke druge namjere kada konkretno govorimo o javnim preduzećima? Da li Vlada FBiH pod reformskim putem podrazumijeva depolitizaciju javnih preduzeća ili imenovanje stranački podobnih kadrova", zaključio je Dunović.