Završen Kongres u Sarajevu
0

Dunja Jelovac izabrana za potpredsjednicu Naše stranke

FENA
Dunja Jelovac
Dunja Jelovac
Izborom Dunje Jelovac za potpredsjednicu, danas je u Sarajevu završen Prvi kongres Naše stranke. Također su izabrani novi članovi Nadzornog odbora, dok će rezultati za izbor članova Glavnog odbora biti objavljeni naknadno.

Nova potpredsjednica Naše stranke je u izjavi za agenciju Fena rekla da je njeno mišljenje, ali i svih ostalih delegata, da je ovo bio historijski kongres.

Kada je u pitanju njen budući angažman, Jelovac je kazala da ju je biračko tijelo već moglo upoznati barem na lokalnom nivou na prošlim općinskim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad.

Iako su tada ona i Naša stranka u cjelini bili autsajderi, građani su prepoznali da se radi o vizionarima, navela je ona.

Jelovac očekuje da će Naša stranka na predstojećim općim izborima sigurno postati parlamentarna i ući u vlast, ali nije željela spekulirati u kojem procentu će osvojiti glasove birača.

Predsjednik Izvršnog odbora Naše stranke Dino Mustafić, koji je vodio današnji kongres, u svom završnom obraćanju je ocijenio da će Naša stranka nakon svog Prvog kongresa sigurno izgledati drugačije nego ranije.

On je u izjavi za Agenciju FENA naveo da je pritom mislio da je ovaj kongres na unutarstranačkom planu profilirao stranku u svojim programskim opredjeljenjima i dokumentima.

"S ovog kongresa je izašla veoma jasna poruka da je ovo jedna reformistička stranka, socijal-liberalne političke filozofije, koja je ponudila konkretna rješenja da se izađe iz ove bipolarne političke podjele u BiH na ono što je krajnje lijevo u vidu socijaldemokratskih opcija i s druge strane onog što su narodne strane", kazao je Mustafić.

On dalje smatra da je kongres potvrdio da je za dvije godine Naša stranka, koja je nastala simbiozom otpora, bunta i želje za promjenom, danas postala istinski značajan politički subjekt u BiH.

Završnu riječ na kongresu imao je predsjednik Naše stranke Bojan Bajić, koji je delegate upozorio da iako se stranka danas u velikom stilu vratila na političku scenu BiH, da je narednih mjesec dana ključni i da pozitivnu energiju sa kongresa trebaju prenijeti u svoje sredine.

"Ako to ne učinimo, ovaj će kongres biti uzaludan", kazao je on.

Bajić je ocijenio da je današnji kongres bio "civilizirani, iskreni skup ljudi koji su stvarna budućnost zemlje".

I za njega je ovaj kongres bio "historijski" i pozvao je delegate kongresa i članove Naše strane da u narednih šest mjeseci do izbora "naprave historiju".