BiH
0

Dumančić: Bit će još suspenzija u Graničnoj policiji

FENA
Nastavit ćemo ovaj trend suspenzija, najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu direktor Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) Vinko Dumančić nakon što je iznio podatak da je u prošloj godini suspendirano15 policijskih službenika GPBiH-a.

Od tog broja su dvije suspenzije rezultat provođenja unutarnje istrage, dok je 13 suspenzija rezultat istrage koju je provelo državno tužiteljstvo zbog postojanja osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima. Riječ je o jednom djelu nezakonito posredovanje, zatim suspenziji 12 policajaca u decembru 2007., koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i ovlasti.

"Što se tiče slučaja moga zamjenika, tu se radi o sumnji na djelo ratnog zločina. To je stvar tužiteljstva i mi u taj dio nismo ulazili", naglasio je Dumančić.

Suspenzija 12 policajaca koji su radili na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića izvršena je zbog sumnje da su zajedno s nekim carinicima i špediterima omogućili uvoz i registraciju većeg broja automobila bez plaćanja carinskih pristojbi.

Načelnik CIU-a Enes Gačanin je potvrdio danas da je riječ o nezakonitom uvozu vozila, među kojima je manji broj onih koja su ukradena u Evropi. Specifičnost ovog slučaja je u tome da je istraga dugo trajala i materijal bio obiman. Slučaj je obrađen i predat državnom tužiteljstvu, koje je sada na potezu.

"Što se tiče suspenzija, mi samo poštujemo zakon. Zakon o policijskim službenicima je jasan i tu nema dvojbi. Kada se otvori istraga, dužni smo policajca suspendirati. Znači, i tu smo u povlaštenom položaju u odnosu na ostale građane, državne službenike itd.", dodao je Dumančić.