BiH
0

Dulić: Dovođenje u vezu Kosova i RS-a nije dobro ni za jednu stranu

FENA
Oliver Dulić
Oliver Dulić
Svako ko pokušava da dovede u vezu pitanje statusa Kosova i pitanje statusa Republike Srpske ne čini dobro niti Srbiji niti BiH niti RS-u, izjavio je danas u Banjoj Luci Oliver Dulić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije, te naglasio da se ta dva procesa moraju da razluče.

"Jedan je proces koji postoji u BiH u vezi s razgovorima o ustavnim promjenama, a mi to pratimo s velikom pažnjom i želimo da se entiteti dogovore i reformiraju svoju državu da postane funkcionalnija", kazao je Dulić u izjavi novinarima nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

To je dogovor koji treba da postignu narodi u BiH u obostranom interesu i uz saglasnost oba entiteta.

Dulić je kazao da će Srbija u skladu s tim kako će njeni susjedi iz regiona djelovati po priznavanju ili ne budućeg statusa Kosova, ili unilatarnog priznanja ukoliko do njega dođe, kreirati buduće odnose i veze.

"Jako je važno da naši prijatelju u regionu shvate da se Srbija danas nalazi u problemu i da shvate da se, kada se priča o mogućim opcijama za Kosovo koje su danas aktuelne u međunarodnoj zajednici, radi o kršenju međunarodnih prava, prije svih prava na nepovredivost granica", kazao je Dulić navodeći da bi to sigurno moglo da ima negativne implikacije na region.

On očekuje da će budući pregovori o statusu Kosova biti pravi pregovori te se nada da će Beograd i Priština postići trajni dogovor koji će definitivno stabilizirati region i omogućiti ono što je neophodno-historijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda i kreiranje jednog prostora za zajedničku budućnost, koja je evropska budućnost.

Dulić je istaknuo i da je prošlo vrijeme emotivnih veza, a došlo vrijeme pravih veza koje moraju da postoje između dva naroda.

"Mi u potpunosti prihvatamo BiH kao cjelovitu državu, ali institiramo da s RS-om imamo pravo na specijalne i paralelne veze, jer je to ono što je omogućio Daytonski sporazum", kazao je Dulić i dodao da će se Srbija u budućnosti potruditi da produbljuje veze i s drugim dijelom BiH jer smatraju da je to u interesu svih naroda.

Naglasio je da njegova država želi da pomogne narodima u BiH da što prije riješe svoja statusna pitanja i okrenu su budućnosti koja mora da bude bolja.

Predsjednik Skupštine RS-a Radojičić kazao je da je razgovarano o ustavnim promjenama u BiH, te drugim neophodnim reformama, a upoznao je srbijanskog kolegu i o Razvojnom programu koji je usvojen u RS-u.

Bilo je riječi i o saradnji u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS-a, te u skladu s tim saradnji dvaju parlamenata koja bi se putem odbora trebala intenzivirati najesen.

Dulić se danas obraća i poslanicima Skupštine RS-a na početku 13. redovne sjednice.