BiH
1

Duljko Hasić: BiH ulazi u veoma neizvjesnu ekonomsku budućnost

Anadolija
Duljko Hasić
Duljko Hasić
Ekonomija Bosne i Hercegovine nalazi se u situaciji da nema izvjesne budućnosti u odnosu na postojeće stanje, rekao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić.

"Zbog političke nesigurnosti i visokog udjela sive ekonomije i korupcije u ukupnom GDP-u s jedne strane, te zbog malog procenta investicija u BiH i pada životnog standarda s druge strane, po svim ekonomskim parametrima BiH ulazi u jednu zaista neizvjesnu ekonomsku budućnost", kazao je Hasić, javio je novinar agencije Anadolija.

Zemlje regiona već su 'ovjerile vize' za evropske integracijske procese, podsjetio je Hasić, dodavši da one sada koriste odgovarajuće benefite i tako ojačavaju svoje ekonomije. BiH dramatično zaostaje za zemljama regiona i postaje izolirana.

"Međunarodna zajednica i Evropska unija nemaju jasnu strategiju, viziju i mehanizme kako pokrenuti pozitivne procese u oblasti ekonomije, pravdajući to nekonzistentnošću domaćih organa vlasti. Posljedica takvog stanja je zaista evidentna. Ukupan broj nezaposlenih od 560.000 ljudi, od čega preko 63 procenta mladih ljudi", istakao je Hasić, dodavši da to potiče mlade ljude da razmišljaju kako da odu iz BiH.

Neupitan je i imperativ evropski put Bosne i Hercegovine, kao i ispunjavanje obaveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hasić je kazao kako bosanskohercegovačke vlasti moraju napraviti iskorak u pravcu strukturalnih i ekonomskih reformi.

"Došlo je vrijeme da BiH mora uvesti diferenciranu poreznu stopu. To je iz razloga rasterećenja onih najugroženijih. 48 procenata bh. stanovništva nalazi se na granici minimuma, a od toga 20 procenata živi od jednog obroka", ukazao je Hasić, dodavši da ta stopa treba biti najmanje dvostruka, jedna za proizvode hrane lijekvoa i ostalog kako bi pomogla socijalno-ugroženom stanovništvu.

"BiH mora povećati poreznu stopu na ostale proizvode, koja bi iznosila iznad 20 procenata. Na taj način, osigurao bi se prostor da se u ukupnom iznosu indirektnih poreza po osnovu PDV-a povećaju prihodi za 10 posto", rekao je Hasić.

Urađena je strategija borbe protiv siromaštva, ali ona nije dala odgovarajuće efekte, kazao je Hasić.

"Nažalost, vlasti BiH nisu spremne da ozbiljnije rade na sopstvenom putu, na sopstvenoj strategiji razvoja. Čudno je da pored toliko prirodnih resursa i potencijala, BiH ne može hraniti svoja četiri miliona stanovnika. To su komparativne prednosti ove države koja bi mogla iskoristiti da sutra postanemo od uvozno-ovisne zemlje, izvozno-orijentirana privreda", naglasio je Hasić, dodavši da je neophodno da vlasti BiH rade na tome u narednom periodu.