Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
0

"Duhovne vrijednosti čovječanstva se pokušavaju uništiti"

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je danas u Sarajevu poslanicu povodom najvećeg pravoslavnog praznika Božića, ukazavši u njoj na pokušaje uništenja duhovnih vrijednosti čovječanstva, što je prisutno ne samo kroz vjekove, već i danas.

On je podsjetio da je, pored svih sjajnih pojava i mnogih svjedočanstava o dolasku Mesije - Hrista, dolazilo i do drugih uvjeravanja i mišljenja o Hristu i sljedbenicima Njegovim. To nisu bili dogmatski razlozi koji će se proučavati kasnije kroz istoriju Crkve, kazao je, nego nedostaci moralnih pregnuća i grijehovi hrišćanskih naroda na Istoku.

Nikolaj je istaknuo da su ti protivnici pokušavali uništiti duhovne vrijednosti čovječanstva - vjeru u Boga, dostojanstvo čovjeka, moral, porodični život, društveni poredak, slobodu, kulturu i civilizaciju.

"Ovo je sve i danas prisutno, posebno kad je u pitanju hrišćanska vjera. Vi to i danas možete osjetiti u svakodnevnim zbivanjima i međusobnim nerazumjevanjima, pa se sjećamo riječi Hristovih - "Kad satana satanu izgoni, sam se u sebi razdijelio, kako će, dakle, opstati carstvo njegovo", kazao je on.

Mitropolit naglašava da Srbi trebaju znati o svojoj svetoj zemlji - ne može njoj odoljeti ni bezboštvo, ni laž, ni nasilje, ni vulgarnost, ni brutalnost zavojevača niti ikakva nesveta privremena sila. Naglasio je da Svetu zemlju drži sam Bog Svojom moći i Svojim blagoslovom. Njoj se ne može odoljeti i što god je više mučeništva, to je ona čvršća.

Božije očinstvo s Božije strane je uvijek prisutno u našem narodu, podcrtao je Nikolaj, a s ljudske strane prisutno je čovječije sinovstvo - u odnosu prema Ocu, kao i čovječije bratstvo u odnosu prema ljudima. U hramu (crkvi) Duha Svetog obitava Duh Sveti.

"To znači: i u meni i u tebi i u našim rođacima, u svima nama krštenima, koji smo hramovi Duha Svetoga, vlada jedan isti Duh Sveti. Tim Duhom mi dišemo i živimo i sjedinjujemo se u Tijelo Hristovo, začeto u Nazaretu bez pohote čovječije, preobraženo na Tavoru, vaskrslo na Golgoti, vazneseno na nebo i posađeno s desne strane Boga Oca. Dakle, kroz brigu i ljubav prema svima i za sve, jedan čovjek postaje kao mnogi, pa jednima biva kao množini po sili Duha Svetog i Svete ljubavi", naveo je mitropolit.

Možda će neko upitati, istaknuo je on, zašto je Hristos rođen u pećini. Odgovor bi bio - carski dvorovi bjehu zagađeni grijehom i kriminalom.

Nikolaj napominje da treba zapamtiti Hristove riječi - "Ja pobijedih" i "Ja sam s vama do kraja". On navodi kako se ne pamti da se neko, sem Njega, mogao usuditi da izgovori te riječi. Nisu to obične riječi, nego stožeri oko kojih se okreće život cijelog čovječanstva, podcrtao je. To je također razlog Hristovog rođenja - življenja s nama u radosti i u nevolji - da ne klonemo i budemo vojnici Nepobjedivog Vojvode.

"Braćo i sestre, svijet našeg vremena pun je nametljivaca koji hitaju da rade, da predlažu, da uče, da organizuju. Međutim, ako hoće čovjek popraviti sebe, neka proučava jednu jedinu nauku u svijetu, koja se zove nauka Jevanđelja - "Izvadi najprije brvno iz oka svojega, pa ćeš onda vidjeti izvaditi trun iz oka brata svojega" poručuje Bogomladenac", zapisao je on u poslanici.

Naglasio je da suština Jevanđelja Hristovog stoji na dvije stvari - biti i raditi. Onaj koji hita raditi bez ikakvog truda oko biti, razoran je i za društvo i za sebe. U našim danima, ističe Nikolaj, izgubljena je ravnoteža između biti i raditi. Svako pita šta raditi, a rijetko ko pita šta biti.

"Kada Hristos siđe s neba i rodi se u carskom gradu Vitlejemu, kada sve ljude te svete hramove ujedini u jednu Crkvu Božiju, onda ljudska pamet i ljudska ruka nema tome šta da doda, niti da oduzme, nego da sve i svakog, s drevnim pozdravom Praznika Rođenja Bogomladenca pozdravi: Mir Božiji - Hristos se rodi! I vaistinu se rodi", poručio je mitropolit Nikolaj u Božićnoj poslanici.