RTRS
0

Dudaković naređuje strijeljanje zarobljenika?

Sarajevo-x.com
Radio-televizija Republike Srpske (RS) prikazala je danas snimke navodnih zločina koje su počinile snage Petog korpusa Armije BiH, pod komandom generala Atifa Dudakovića, u mjestu Izačić 9. jula 1994. godine, na kojima Dudaković naređuje strijeljanje dvojice zarobljenika.

Protiv Dudakovića su zbog zločina Armije BiH nad Srbima prije tri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer RS Milorad Dodik, ali do danas iz Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH nije saopšteno da li je istraga otvorena i ako jeste dokle se u istrazi stiglo.

Hamdiju Abdića zvanog Tigar Opštinski sud u Bihaću prije više od 24 mjeseca osudio je na kaznu zatvora od dvije godine, ali ne za ratni zločin, već za poslijeratno razbojništvo. I tu kaznu još ne izdržava.

Operativcu Mehuri Selimoviću pred Sudom BiH traje postupak, ali ne za ubistvo, već za zatvaranje i tjelesno maltretiranje zarobljenika u zatvoru Luke u kasarni "Adil Bešić" u Bihaću.

Povodom snimaka ulaska 5. Korpusa u mjesto Izačić kod Bihaća 9. jula 1994. godine, a koje je objavila Televizija Republike Srpske, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je FTV-u da je istraga u toku, te da Tužilaštvo u ovom trenutku ne želi davati nikakve komentare, pa ni na objavljene snimke. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine posjeduje određene materijale, uključujući i videosnimke koji su predmet istrage.

Snimke je za FTV komentirao bivši komandant 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković: "Ti snimci su dio propagandnog rata koji se još uvijek vodi i nisu ništa novo. U akciji nisu ubijena dva vojnika već su likvidirana trojica, a dvojica zarobljena. Ta dvojica navodno strijeljanih su Arif Vuković i Senad Šabić i oni sada žive u Bihaću."

Snimak možete pogledati na ovom linku.