Izbrisali vrijednu sliku Bordonea
219

Dubrovački muzeji podržali Zemaljski muzej u Sarajevu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Privremenim "brisanjem“ jedne od svojih najvrjednijih postavki, ulja na platnu Venera i Adonis autora Parisa Bordonea, nastale u Veneciji u prvoj polovini 16. stoljeća, Dubrovački muzeji su se uključili u veliki međunarodni projekt muzejske solidarnosti.

Međunarodna kampanja kulturnog osvješćivanja pokrenuta je kao podrška Zemaljskom muzeju u Sarajevu, koji je u oktobru prošle godine zatvoren nakon 124 godine postojanja, jer vlast u Bosni i Hercegovini nije uspjela osigurati njegov zakonski status i izvore finansiranja.

Slična sudbina prijeti brojnim državnim kulturnim institucijama, uključujući Umjetničku galeriju BiH, te Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH. Inicijativu muzejske solidarnosti pokrenula docentica na "Massaschusetts Institute of Tehnology" dr. Azra Akšamija, jedna od osnivačica platforme "Cultureshutdown", međunarodne inicijative koja okuplja naučnike, umjetnike i kulturne djelatnike spremne odgovoriti na krizu u Bosni i Hercegovini.

"Kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini čuvaju jedinstveno historijsko i kulturno blago koje je dokaz koegzistencije u regiji. Njegovo je očuvanje presudno za osiguranje održivog mira. Predmeti koji se čuvaju u ovim ustanovama su značajan dio svjetske kulturne baštine. Njihovo je očuvanje od globalnog značaja", stoji, između ostalog, u pozivu Azre Akšamije svjetskim muzejima i galerijama da se uključe u ovaj značajan projekt.

Muzeji i galerije su pozvani da svoju solidarnost pokažu simboličnim brisanjem jednog od svojih značajnih artefakata i to tako do 1. marta preko odabranog artefakta postave unificiranu žutu traku s natpisom "cultureshutdown“ koju su dostavili organizatori, s objašnjenjem projekta.

Prekriženi artefakt posjetiteljima treba biti dostupan do 3. marta, a 4. marta, na Dan muzejske solidarnosti i tačno šest mjeseci od zatvaranja Zemaljskog muzeja, svi će odabrani artefakti svjetskih muzeja i galerija uključenih u projekt biti dostupni na službenoj web stranici cultureshutdown.net.

Privremeno "izbrisane“ Veneru i Adonisa posjetitelji u Dubrovniku mogu vidjeti u kneževoj radnoj sobi u Kneževu dvoru.