Od 1. januara predsjedava EU
3

Dublin podržava evropsku perspektivu BiH

SRNA
Lucinda Creighton
Lucinda Creighton
Irska podržava evropsku perspektivu BiH, ali vlasti i politički lideri moraju postići realan i održivi napredak kako bi to i bilo realizovano, saopćeno je danas Srni iz irskog predsjedništva EU, koje će 1. januara preuzeti tu dužnost.

Nedostatak napretka sprovođenja reformi u BiH, posebno u odnosu na susjedne zemlje, izaziva realnu zabrinutost, navedeno je u saopćenju.

"Iako nećemo imati direktnu ulogu u odnosima EU sa BiH tokom našeg predsjedništva, jer je to sada odgovornost visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i bezbjednost Catrhine Ashton, učinit ćemo sve što možemo da ohrabrimo kretanje BiH ka EU", ističe se u saopćenju.

Portparol irskog predsjedništva Andrea Papin izjavila je Srni da je proširenje EU jedan od prioriteta Dublina tokom šestomjesečnog mandata i da je to jasno iskazano u izjavi ministra za evropska pitanja Lucinde Creighton prilikom nedavnog objavljivanja programa rada u Briselu.

"Creighton je prilikom objavljivanja prioriteta istakla da će irsko predsjedništvo raditi na proširenju evropskog bloka i da će podržati države u pripremi za članstvo", rekla je Papin.

Ona je naglasila da je tokom konferencije za novinare u Briselu iznesen kratka lista prioriteta, među kojima je proširenje EU.

Papin je najavila da će početkom januara biti objavljen pun program rada irskog predsjedništva EU u koji će biti i detaljniji planovi za proširenje.

Prema njenim riječima, Irska će raditi na učvršćenju i napretku procesa za sve zemlje kandidate za članstvo.