Milorad Dodik ne odustaje
0

"Držimo se one narodne 'tiha voda brijeg roni'"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Narodne skupštine RS-a da raspiše referendum pokušaj odbrane Daytona i kako vjeruje da će na kraju pravo pobijediti silu.

Na referendumu će se građani izjasniti da li prihvataju zakone koje su nametnuli visoki predstavnici, a posebno zakon kojim su uspostavljeni Sud i Tužilaštvo BiH.

"Siguran sam da ćemo dobiti podršku naroda. Onima koji zbog ove činjenice pričaju da referendum nije ni trebalo raspisivati, poručujem da je nama u ovoj bici neophodno da imamo i zvanično izraženu volju naroda. Referendum će ubuduće biti nezaobilazna politička činjenica u RS-u", rekao je predsjednik RS-a u intervjuu beogradskoj Politici od ponedjeljka, prenosi Tanjug.

Dodik je izrazio spremnost da se poslije referenduma razgovara o Sudu i Tužilaštvu BiH. "Odlučni smo da odbranimo Dejtonski sporazum, mada u njemu ima i odredbi koje nisu povoljne za RS. Mi, ipak, poštujemo Dayton i ne želimo da prihvatimo tumačenja koja se daju kroz formu 'duha Daytona'", istakao je Dodik.

Naglasivši kako vjeruje da će na kraju pravo pobijediti silu, Dodik je poručio: "Mi ne tražimo ništa više od onoga što nam po Daytonu pripada."

"Nismo ljubitelji BiH, ali smo je prihvatili u dejtonskom okviru. Mi ne prihvatamo BiH onakvu kakvu nameću visoki predstavnici. Ne činimo ništa čime bismo ugrozili dejtonski kapacitet BiH i njen teritorijalni integritet. Ali ne prihvatamo BiH koju neko drugi kreira mimo Daytona", istakao je Dodik i dodao da je ovo ključni momenat da se stavi tačka na takvu praksu.

"Do sada su zbog takvih pokušaja najčešće osuđivani političari, a sada je vrijeme da se izjasni narod. Imamo legalno i legitimno pravo da raspišemo referendum. Suština referendumskog pitanja je: da li ste za Dejtonski sporazum ili za zakone koje nameću visoki predstavnici", podsjetio je Dodik.

"Mi ćemo održati referendum i imat ćemo odluku naroda. Mi se držimo one narodne 'tiha voda brijeg roni'. Da li će kasnije uslijediti i neki drugi referendum, pa i onaj o statusu RS-a, više zavisi od buduće prakse međunarodne zajednice nego od nas. Da ponovim - mogući referendum o statusu RS-a bit će naš odgovor na bilo čiji pokušaj da mimo volje srpskog naroda ukine RS", zaključio je Dodik.