SDU BiH
0

Držeći Dodikovu stranu Rusija se otvoreno stavlja u zaštitu kriminala i korupcije

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je u izlaganju u Vijeću sigurnosti UN-a iznio niz ozbiljnih problema koji potresaju same temelje države Bosne i Hercegovine, stav je SDU-a BiH.

Stranka podsjeća da je Inzko naglasio da se politička situacija u Bosni i Hercegovini odvija u negativnom pravcu.

"Iznoseći sve propuste i teškoće koje su nastale u posljednje vrijeme, "čudne" političke poteze svjesno kreirane i usmjerene da izazovu političku nestabilnosti u zemlji, pa čak, i ciljano da ugroze cjelokupni ustavni sistem, uključujući u sve to i referendumom s opasnim namjerama, Inzko nije mogao uvjeriti ruskog ambasadara o destabilirajućim radnjama protivnim Dejtonskom mirovnom sporazumu a koje dolaze iz jednog centra", pojašnjeno je u saopćenju pristiglom iz SDUBiH.

Dodaju da "svi to znaju i svi to vide, ali da je dovoljan samo jedan drugačiji stav pa da predsjednik RS-a može reći da ne misle svi kao visoki predstavnik".

Podsjećaju da su "Dodik i ruski ambasador uvijek, u svakoj situaciji i svugdje, i kad se vrijeđaju vjerska, nacionalna osjećanja, daju rasističke izjave, omaložavaju svi državni organi i institucije, guše mediji, osporavaju međuanarodni autoriteti, sporazumi, konvencije, kada otvoreno poziva na prekrajanje granica, separatizam, bojkot, negiranje genocida, sve moguće destrukcije, uvijek na istom fonu".

SDUBiH poziva ambasadora Ruske Federacije u BiH da zvanični Kremlj, svojim uticajem i poznavanjem prilika u BiH usmjeri ka investiranju u BiH, a ne ka njenoj političkoj destabilizaciji.

"U duhu dobrih odnosa Ruske Federacije i države BiH molimo ruskog abasadora da prenese poruku svojim nadređenima da ono što oni ne bi željeli da se radi u Ruskoj Federaciji isto to ne rade u BiH. Držeći stranu Miloradu Dodiku, Ruska Federacija se otvoreno stavlja u zaštitu i sponzoriranje kriminala, korupcije i otvorenog separatizma", saopćeno je iz Pres-službe SDU-a BiH.