Inicijativa za novu akciju
0

Državnu imovinu tretirati u okviru pravosudnih institucija

FENA
Inicijativa za novu akciju smatra da odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o sazivanju javne rasprave o zakonu o državnoj imovini na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja pokazuje važnost koju ova institucija pridaje pitanju državne imovine.

"S obrzirom na to da učešće treba da uzmu međunarodne i domaće institucije, strani eksperti te članovi akademske zajednice Bosne i Hercegovine jasno je da je ovo ispravan način tretiranja pitanja državne imovine", navodi Inicijativa za novu akciju u saopćenju za javnost.

Naglašava da je ovakav pristup jasna poruka domaćim političkim akterima da se državna imovina isključivo treba tretirati u okviru pravosudnih institucija i međunarodnog i domaćeg prava, a nikako prenositi na teren političkog dogovaranja.

"Pokušaji da se ovo izuzetno važno pitanje za Bosnu i Hercegovinu rješava na osnovu Prudskog sprorazuma koji je danas pretočen u Platformu za fromiranje vlasti krajnje je štetan za građane i državu BiH i suprotan je članu 1. Ustava BiH koji osigurava kontinuitet vlasništva Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom", navodi se u saopćenju.

Inicijativa za novu akciju podsjeća da je spomenuta odluka Ustavnog suda BiH dokaz da je funkcionalno-teritorijalni princip raspodjele državne imovine, kako je to predloženo u Prudu i Platformi, bio paušalan i pogrešan, kao što je bila pogrešna i podrška ovom pristupu od OHR-a i Vijeća za implementaciju mira.

Inicijativa ističe da je pitanje državne imovine od ključne važnosti za očuvanje multietničkog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine te da to pitanje treba isključivo raspravljati u državnim institucijama.

"Ovim putem pozivamo sve članove akademske zajednice koji mogu dati svoj doprinos da se uključe u javnu debatu koja predstoji pred Ustavnim sudom BiH", navodi se u saopćenju koje potpisuje Miro Lazović, predsjedavajući Inicijative za novu akciju.