Tomas Merkert
0

"Državnom nivou treba više odgovornosti"

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Generalni sekretar Venecijanske komisije Tomas Merkert ocijenio je da državni nivo vlasti u BiH treba da dobije dovoljan broj ovlašćenja i odgovornosti kako bi BiH, kao država, bila u stanju da pregovara sa EU, uđe u ugovoreni odnos sa Unijom i obezbjedi da se preuzete obaveze provedu.

Merkert je rekao da je sveobuhvatna reforma Ustava Federacije BiH nezamjenjiva, kako bi se postigla bolja efikasnost tog entiteta i omogućilo političkim liderima iz FBiH da na "ravnoj nozi" komuniciraju sa političkim predstavnicima iz Republike Srpske.

On smatra da će srednjoročno ili na duge staze biti neophodno da se uspostavi sud u BiH koji će biti zadužen da obezbjedi da se državni zakoni provode na cijeloj teritoriji BiH, na jedinstven način.

"Teritorijana organizacija zemlje je jako kompleksna i treba biti pojednostavljena", rekao je Merkert za "Oslobođenje" i dodao da dugoročni cilj treba biti novi ustav BiH, koji će dobrovoljno prihvatiti ljudi u BiH i koji će se temeljiti na građanskim principima.

On je istakao da Venecijanska komisija smatra da entitetsko glasanje treba ograničiti na pitanja od posebnog interesa entiteta.

"Međutim, lično nisam siguran da se ovo pitanje može rješiti u aktuelnoj fazi ustavnih reformi", istakao je Merkert.