BiH
45

Državno kao privatno: "Top lista nepotista" u Banjoj Luci

FENA
"Top lista nepotista" naziv je performansa koji su danas na banjalučkom Trgu Krajine izveli Mladi Narodnog demokratskog pokreta (NDP).
Foto: FENA
Foto: FENA
Njih desetak, sa bijelim maskama na glavama, nosili su transparente na kojima su ispisana imena najviših zvaničnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, visokih funkcionera vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su članove svojih porodica zaposlili u entitetskim i državnim institucijama.

Na transparentima je ispisano da je predsjednik RS-a Milorad Dodik svom sinu dao kredit Investiciono-razvojne banke RS-a u iznosu od tri miliona maraka, te da mu je kćerka bila šefica kabineta u jednom ministartstvu u Vladi RS-a.

Navedeno je da je muž premijerke Željke Cvijanović zaposlen u Zavodu za izgradnju Grada Banja Luka, da je sina zaposlila u Elektroprenos BiH, dok joj je djever zaposlen u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Foto: FENA
Foto: FENA
Na jednom od transparenata navedeno je da je supruga ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije pomoćnik ministra trgovine RS-a, da je kćerku zaposlio u Elektroprenosu BiH, a zeta u Agenciju za bankarstvo RS-a.

Navedeno je i da je sin ministra finansija BiH Nikole Špirića sekretar Ambasade BiH u Beogradu, a da je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić svoja dva sina zaposlila u Poresku upravu RS-a.

Direktorica Poreske uprave RS-a Zora Vidović je, kako je ispisano na jednom transparentu, kćerku zaposlila u Centralnu banku BiH, a zeta u Agenciju za bankarstvo RS-a.

Mladi NDP-a naveli su i da je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kćerku zaposlio u Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, da mu je zet ranije bio savjetnik, a da je zetova majka direktorica Elektrokrajine.

Foto: FENA
Foto: FENA
Među prozvanima našao se i predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić, čija je supruga pomoćnica ministra finansija RS-a.

Predsjednik Mladih NDP-a Đorđe Praštalo izjavio je da su performansom željeli da skrenu pažnju na nepotizam, koji je sveprisutan u RS-u.

"Nepotizam u našem društvu cvjeta i bezobzirna vlast i mjesec dana pred izbore nastavlja da zapošljava svoju rodbinu i prijatelje u javna preduzeća. Iako smo zemlja iz koje svaki treći mladi želi da ode, kod nas se i dalje zapošljava po partisjkim i ličnim linijama, pri čemu kompetentnost samih kadrova nije bitna, zbog čega imamo tromu upravu, što sa sobom vuče mnoge druge probleme", rekao je Praštalo.

Po njegovim riječima, konačno je potrebno da se promijeni stav "da je ono što je državno privatno”.