SDA
0

"Državnički profil Silajdžića poprima izgled političkog dinosaurusa"

FENA
Sve više državnički profil Harisa Silajdžića poprima izgled političkog dinosaurusa koji je zalutao u savremeno demokratsko doba i demokratski politički ambijent koji funkcioniše i jeste realno moguć samo na principu dogovora i sporazuma, na principu postizanja parlamentarne i svake druge većine, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Dodaje se da nije samo puka kapricioznost politika "ili će biti prihvaćen svaki pojedinačni zahtjev SBiH ili će biti zaustavljeni i blokirani svi procesi".

"Sada umjesto političkog sporazuma s drugim ravnopravnim subjektima političkog života, Haris Silajdžić izlazi sa prijedlogom svog zakona iako unaprijed zna da za njega nema podršku nikog. Umjesto konstruktivne rasprave, suočenja argumenata, pridobijanja drugih za vlastite prijedloge, pridobijanje faktora međunarodne zajednice na tim osnovama, metod kojem SDA nikad nije bila apstraktni oponent, pa i za inicijative SBiH, Haris Silajdžić sada nudi sopstveni zakon, bez i naznake o mogućoj parlamentarnoj većini", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da "neka se dogovori Silajdžić sa Dodikom i Ljubićem, dogovor sa SDA neće biti problem! Ali će to biti problem ako dogovor bude postignut u uslovima straha za vlastitu poziciju kao u slučaju reforme policije čiji je rezultat reforma bez reforme i kontrolisani entitetski kriminal i kriminalaci".

SDA smatra da pozivanjem na slučaj presude Suda BiH na tužbu koju je Federacija izgubila u slučaju prijenosa državne imovine u svoje vlasništvo, samo razotkriva drugu stranu Silajdžićevog življenja van vremena i prostora, van evropskog i bh. demokratskog ambijenta.

"Graditi politiku iz pravne norme najveća je zabluda s kojom Silajdžić i njegovi savjetnici hoće konstituirati politički život u BiH. Nikada pravna norma nije bila princip vođenja politike, ona je tu da se provodi. Pravna norma je posljedica a ne metod vođenja politike", navodi se u saopćenju.

SDA postavlja pitanje da li Haris Silajdžić sadašnjim blokadama 'prudskog sporazuma' želi zaustaviti pristup NATO-u koji neće BiH u svom okrilju bez vlasništva nad vojnom imovinom, kada se zna da da je ta imovina neinventarisana od Trebinja do Travnika i u posjedu entiteta, a da se dogovorom iz Pruda i to rješava?

"Zašto takav radikalizam u slučaju imovine koja ne vrijedi ni 0,5 posto vrijednosti druge državne imovine koja se i ne pominje, od hidropotencijala, telekoma, rafinerije nafte do imovine u inostranstvu? Zašto odbiti iskazanu volju međunarodne zajednice da se zamrli proces povratka oživi uz podršku PIC-a, UNHCR-a i OHR-a, zarad odbijanja popisa koji će 2011. bez povratka uz podrške međunarodne zajednice, samo cementirati postojeće stanje", navodi SDA.

U saopćenju te stranke se ističe da očuvanje sadašnjeg stanja jeste najveći prilog pretvaranja BiH u tzv. državnu zajednicu i najveća opstrukcija njenoj integraciji, što se pokazalo i u posljednje dvije godine.

-Zbog toga iznova pozivamo SBiH i SDP da u interesu države iskoristimo podršku EU, Vijeća ministara EU, zemalja članica PIC-a i SAD-a na konkretizaciji sporazuma iz Pruda kako ne bi za dvije godine opet konstatovali da nema pomaka i da je stanje još gore. Vrijeme je da se konačno izdignemo iznad ličnih i stranačkih sujeta i partikularnih interesa jer su interesi države vrijedniji od svih nas, kaže se u saopćenju Službe za odnose sa javnošću SDA.