S radom počinje 2013. godine
0

FOTO / Državni zatvor će biti moderan, siguran i štedljiv

Sarajevo-x.com
Ministarstvo pravde BiH održalo je stručnu, interaktivnu konferenciju, na kojoj je predstavnicima stručne javnosti i relevantnih institucija predstavljen Glavni projekat izgradnje državnog zatvora. Bila je ovo prilika za razmjenu stručnih mišljenja o funkcionisanju budućeg državnog zatvora, uz detaljno upoznavanje sa strukturom i namjenom objekta.

Glavne karakteristike projekta, čine ovaj zatvor savremenijim i sigurnijim u odnosu na sve druge ustanove slične namjene u zemlji ali i na Balkanu. Projektom su potpuno zadovoljeni evropski zatvorski standardi. Najveći dio sredstava bit će utrošen na najnovije visokosigurnosne sisteme. Objekat će imati neto površinu od oko 24.000 m2 a sadržavat će samo jednokrevetne ćelije, površine oko 12 m2. Po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga.

Objekat će imati minimalne troškove za energente zbog maksimalne uštede energije kroz korištenje samoobnovljivih izvora energije te minimalne troškove održavanja.

Tim tehničke pomoći koji je izradio projektnu dokumentaciju čini grupa od tridesetak eksperata iz različitih oblasti: arhitekture, građevinarstva, instalacije vodovoda i kanalizacije, mašinstva, elektroinstalacije, sigurnosnih sistema, puteva i vanjskog uređenja, zaštite okoline, samoodrživih izvora energije, tretmana otpadnih materija, javnih nabavki, upošljavanja zatvorenika, uz eksperte sa dugogodišnjim iskustvom u rukovođenju ovakvih institucija.

Podsjećamo, ove sedmice raspisan je prvi tender za izvođenje pripremnih radova na izgradnji državnog zatvora. Naredne sedmice bit će raspisana još dva tendera sa po dva lota (za pristupne put i uličnu rasvjetu, nadzor nad radovima na pristupnom putu i rasvjeti). Radovi su planski podijeljeni na manje cjeline, sve kako bi se na tendere prijavilo što više izvođača.

Izgradnja državnog zatvora visoke bezbjednosti u potpunosti će biti završena do 2013. godine.