BiH
0

Državni sud razvojio postupke Savića i Mučibabića

FENA
Državni sud razdvojio je postupke Krste Savića i Milka Mučibabića, zbog bolesti drugooptuženog i činjenice da ne može prisustvovati suđenju.

Prema rješenju Apelacionog vijeća Suda BiH, ovaj predmet se razdvaja zbog činjenice da se Mučibabić nalazi na liječenju u Općoj bolnici Nevesinje, te je stoga neizvjesno kada će moći prisustvovati suđenju.

Kao još jedan važan razlog Vijeće je prepoznalo i činjenicu što se Krsto Savić nalazi u pritvoru, te se trajanje istog mora svesti na najkraće nužno vrijeme. U konkretnom slučaju neizvjesno je kada će optuženi Milko Mučibabić biti otpušten iz bolnice, odnosno kada će se moći osigurati njegovo prisustvo i sudjelovanje u postupku pred Sudom BiH, navodi se u rješenju Suda BiH.

Odluka o razdvajanju predmeta donesena je na prijedlog Odbrane Savića, ali se Državno tužilaštvo nije protivilo prijedlogu.

U Tužilaštvu BiH nisu mogli potvrdili da li će zbog lošeg zdravstvenog stanja odustati od krivičnog gonjenja Mučibabića.

U martu 2009. godine, prvostepenom presudom Savić je osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u zločinima u Gacku, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku.

Mučibabić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od pet godina i tri mjeseca zbog pomaganja u izvršenju zločina počinjenih tokom 1992. godine u Nevesinju, te nedozvoljenog prometa oružjem.

Prvostepena presuda je ukinuta u junu 2010. godine, kada je Apelaciono vijeće Državnog suda odredilo održavanje obnovljenog suđenja. Obnovljeno suđenje je počelo u novembru ove godine, javio je BIRN.