BiH
20

Državni stručnjaci: Potrošeno 376.829 KM za školovanje i usavršavanje službenika

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine u prošloj godini potrošeno je 376.829 KM za školovanje i usavršavanje državnih službenika, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić tražio je od Vijeća ministara BiH da mu se dostave odgovori na pitanja koliko je do sada sredstava iz Budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvojeno za plaćanje naknade troškova obrazovanja i usavršavanja državnim službenicima i zaposlenicima institucija BiH te o kojim se državnim službenicima i zaposlenicima radi.

Đonlagić je tražio i da mu se dostavi informacija o tome koje su koristi građani BiH imali od plaćanja školovanja i usavršavanja i po kojem pravnom osnovu su izvršena plaćanja.

Iz Vijeća ministara BiH odgovoreno je kako je sve urađeno u skladu sa zakonom, odnosno da je pravni temelj u vezi s naknadama za stručno usavršavanje i obrazovanje definisan u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH.

Prema podacima iz Glavne knjige trezora, ukupan iznos za rashode po temelju izdataka za usluge stručnog obrazovanja i usavršavanja u 2015. godini iznosi 376.829 KM i uglavnom se odnosi na evidentiranje izdataka institucija temeljem učešća službenika na seminarima i obukama iz obIasti računovodstva, interne revizije i finansijskog upravljanja i kontrole (Revicon, Feb, Savez računovođa i revizora), obuka i seminara iz oblasti reforme pravosuđa, pravnih savjetovanja, edukacije sudija i tužilaca (Udruženja sudija i tužilaca, APKA), primjene javnih nabavki, informacionih i tehnoloških rješenja (Info studio, ORACLE) te ostalih specifičnih obuka i usavršavanja iz nadležnosti pojedinih institucija (Joint Aviation Autorities-BH DCA).