'Neka ministri uštede'
0

FOTO / Državni službenici najavili štrajk zbog smanjenja plaća za 5 posto

Piše: E. G.
Nakon najava da bi Vijeće ministara moglo smanjiti plate za pet posto zaposlenima u institucijama BiH, Reprezentativni sindikat je na današnjoj konferenciji za novinare najavio da takvo šta neće dozvoliti, te da će u suprotnom organizovati masovne proteste, generalne štrajkove i ostale zakonom dozvoljene mjere.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Sindikat koji je najavio ove mjere obuhvata državne i policijske službenike i uposlenike u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH.

Predsjednik Sindikata Juro Bilić je rekao da svi koji su nadležni u ovom slučaju “trebaju znati da ne smiju posezati za ovakvom odlukom, jer ona nije zakonska”.

“Da bi nam se smanjile plaće mora postojati neko opravdanje, a to jeste da je ugrožena makroekonomska stabilnost BiH, što u ovom slučaju nije. Svi smo već platili svoj danak prije dvije do tri godine kada je osnovica smanjena sa 535 KM, na 498 KM. Ni tada to nije bilo uredu. Ako ste vidjeli mjerač javne potrošnje u Titovoj ulici, znate da se on velikom brzinom pokreće, što znači da ništa nisu uradili po pitanju smanjenja troškova, nego posežu samo za smanjenjem plaća”, rekao je Bilić.

Iz Sindikata najavljuju da će prvo pokušaju iznaći rješenje sa poslodavcem, a ako to ne uspije, onda je štrajk neminovan.

“Vijeće ministara u ovome što najavljuje uraditi je dužno da konsultuje Sindikat, u ovom slučaju to nije bio slučaj. Od početka se krenulo sa zakulisnim radnjama. Iako nema formalno nijednog akta o smanjenju polazne osnovice za plaće mi smo dobili informaciju da nam se smanji osnov za pet posto, na tome se ne bi stalo, jer u drugoj polovini godine postoji mogućnost da se smanji još pet posto. Pokušali smo biti kooperativni i dostavili smo im program štednje gdje stoji na kojim budžetskim stavkama bi se moglo uštediti i koliko bi mogli ići 'dole', ali do danas taj program štednje nije donesen. Namjera da se smanji plata ulazi u srž statusa državnih službenika koji su edukovani i na kraju kada smo počeli dobivati rezultate došli su udari sa strane koje ne možemo trpjeti”, rekao je Rasim Seferović, predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Sindikat predlaže da se naprave uštede u državnom budžetu na način da se ukinu naknade za rad u svim komisijama, upravnim i nadzornim odborima, što se odnosi na komisije Vijeća ministara i Parlamenta BiH, za čiji rad se troše ogromna sredstva. Također, predlaže se ukidanje poslaničkih paušala, službena putovanja svesti na minimum, smanjiti uporebu službenih telefona, smanjiti troškove reprezentacije, osim isključivo ministrima, zamjenicima i ostalim ekvivalentnim finkcionerima, ograničiti broj savjetnika, te stopirati prijem novih zaposlenika u svim institucijama.

Kada je u pitanju visina plata stručni suradnik ima najnižu i ona iznosi oko 1.040 KM, dok su za ostala radna mjesta u državnoj službi plate veće, a policajci koji također spadaju u ovaj Sindikat ili imaju isti problem imaju bez dodatka imaju 560 KM, rečeno je na konferenciji za novinare.

Reprezentativni sindikat kaže da štrajk ovisi o reakciji poslodavca, ukoliko ona ne bude pozitivna radnici neće odustati.