BiH
21

Državni službenici i namještenici u KS stupaju u generalni štrajk

FENA
Štrajkački odbor Sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo donio je odluku o stupanju u generalni štrajk, a datum i vrijeme održavanja bit će poznati nakon formiranja novog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

"Nemamo kome uputiti zahtjeve za rješavanje naših zahtjeva. Definitivno smo danas odlučili ići u generalni štrajk kad bude formirana nova vlada. Namjera nam je da idemo s novim sazivom Vlade u pregovore, a ukoliko to ne postignemo stupit ćemo u generalni štrajk jer ne želimo ovakav diskriminatorski odnos Vlade KS-a prema državnim službenicima i namještenicima, mi to nismo zaslužili", kazao je Feni predsjednik Štrajkačkog odbora Adil Aljić.

Precizira da s novom Vladom namjeravaju dogovoriti intenzitet isplate plaća za ovu godinu što je, kako kaže, zakonska obaveza Vlade i Sindikata kao socijalnih partnera.

"S Vladom moramo dogovoriti i način isplate po osnovu pravosnažnih sudskih presuda. To je problem koji traje još od 2008. godine, agonija se produžava jer Vlada nije na vrijeme htjela pregovarati sa Sindikatom i početi rješavati ovaj problem", kaže on.

Ističe da se treći zahtjev odnosi na "ukidanje diskriminacija državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova o pitanju isplate plaća“.

"Tražimo da se plaća iz jedne kase isplaćuje svim korisnicima u isto vrijeme kao što je to i normalno. U svim uređenim državama normalno je poštivanje zakona o radu, plaćama, izvršenju budžeta i kolektivnog ugovora. Zbog svih tih nepoštivanja i kršenja odredbi mi smo došli u ovu situaciju", kaže Aljić.

Naglašava da plaću za decembar 2014. nije dobio niko od državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova u KS-u. Dobili su, kaže, pismena obavještenja od Vlade KS-a da će im plaća biti isplaćena do 31. januara.

"Ipak, s obzirom na dosadašnja iskustva mi ovoj vladi više ništa ne vjerujemo. Jednostavno, izgubili smo povjerenje", dodaje on.

Sindikat državnih službenika i namještenika KS-a zastupa interese oko 3.300 ljudi. Oni su, navodi Aljić, diskriminirani u odnosu na oko 12.000 korisnika budžeta koji plaće primaju iz istih sredstava.

Štrajkački odbor prvo je ranije donio odluku o stupanju u štrajk upozorenja, koji je bio realiziran prošle sedmice u državnim službama.