Ispunjeni svi uslovi
1

Državni i policijski službenici spremni za štrajk

SRNA
Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, obavijestio je danas Vijeće ministara BiH, parlament i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da su pripremljeni svi zakonski uslovi za stupanje u štrajk ograničenog obima ili generalni štrajk.

U pismu, koje je potpisalo 20 sindikalnih organizacija, upozorava se da će Sindikat započeti štrajk ako se ne postigne zadovoljavajući dogovor sa Vijećem ministara BiH kao poslodavcem o visini plata njihovih članova.

"Pošto predloženo rješenje budžeta BiH i Odluke o smanjenju plata ne obezbjeđuje pravičnost u raspodjeli plata i u velikom dijelu zaposlenima se daju manje plate od onih koje trenutno imaju, što ukazuje na nedostatak moralne svijesti poslodavca prema zaposlenima, ovim dopisom potvrđujemo da ćemo u našim zahtjevima za pravičnost i vraćanje dostojanstva biti dosljedni, kategorični i da ćemo istrajati do kraja", navode u Sindikatu.

Iz Sindikata upozoravaju da će, ako ne bude pregovora na relaciji poslodavac - sindikat koji bi rezultirao prihvatljivim rješenjem za obje strane, Reprezentativni sindikat zajedno sa ostalim sindikalnim organizacijama ući u štrajk. 

"U kom obliku, sa kojim štrajkačkim zahtjevima i kojim intenzitetom zavisit će od rezultata ankete koja se provodi u svim sindikalnim organizacijama", navodi se u saopštenju Sindikata.

Pismo je upućeno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministru finansija i trezora BiH Nikoli Špiriću, ministru pravde BiH Bariši Čolaku, ministru sigurnostiBiH Sadiku Ahmetoviću, predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Miloradu Živkoviću i Draganu Čoviću, Komisiji za finansije i budžet parlamenta BiH, direktoru Kancelarije za reviziju institucija BiH Nikoli Šegi i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 18. aprila Nacrt budžeta institucija BiH  za 2012. godinu kojim je predviđeno linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 posto, osim onih koji imaju plate do 500 KM, uz zaključak da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane u svojim budžetima vide mogu li iznađi neko drugo rješenje.