BiH
11

Državni i entitetski ministri finansija obavili razgovore s Misijom MMF-a

Klix.ba
Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministri finansija Federacije BiH i Republike Srpske Jelka Milićević i Zoran Tegeltija održali su jutros zajednički sastanak s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predvođenom Nadeemom Ilahijem.

Sastanak s ministrima financija održan je u okviru posjeta Misije MMF-a, koja obavlja prvi pregled, nakon što je odobren novi aranžman i isplaćena prva tranša entitetima.

S obzirom na to da su ministri finansija ujedno i članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UNIO) BiH, jedna od tema razgovora bila je izmjena Zakona o trošarinama u BiH, gdje je naglašeno da je dobro rješenje uvođenje namjenske trošarine na naftu i naftne derivate od 15 feninga po litru za izgradnju autocesta i cesta u BiH, što garantira nastavak ugovorenih kreditnih aranžmana za ovu namjenu.

Naglašeno je da treba uložiti dodatni napor da se osigura usvajanje ovih zakonskih rješenja u oblasti trošarina u Parlamentranoj skupštini BiH, te da se riješe pitanja poravnanja među entitetima po osnovu indirektnih poreza.

Ministri finansija informirali su članove Misije MMF-a o aktivnostia koje su u toku u pogledu usvajanja budžeta za slijedeću godinu i nastavku provođenja mjera štednje u javnoj potrošnji.

Na sastanku je istaknuto da dobra saradnja među ministarstvima finansija zahtjeva i podršku ostalih institucija izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se osigurala sistematska rješenja u oblasti finansijske i fiskalne stabilnosti.

Misija MMF-a boravit će u BiH od 9. 11. do 22. 11. 2016. godine u okviru prvog pregleda nakon što je isplaćena prva tranša od oko 150 milijuna KM, a ukupna vrijednost novog kreditnog programa je oko milijardu KM.

Sagovornici su se složili da je nužno nastaviti provođenje strukturalnih reformi na svim razinama vlasti u BiH, kao i programe s međunarodnim financijskim institucijama koje daju potporu reformskim procesima, poput Svjetske banke, ali i Europske unije.