NS radom za boljitak
0

Državne vlasti ne poduzimaju ništa na zaštiti domaće proizvodnje

FENA
Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i šef kluba poslanika ove stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović optužio je danas klubove poslanike Stranke za BiH i SDA u parlamentu BiH da su ključni kočničari donošenja zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

U otvorenom pismu koje je Šerifović uputio predsjednicima klubova poslanika SBiH i SDA u državnom parlamentu Azri Hadžiahmetović i Bakiru Izetbegoviću, navodi se da državni organi prema domaćim poljoprivrednicima gaje strogi maćehinski odnos, dok Srbija i Hrvatska svojom robom uspješno okupiraju bh. tržište.

Navodi i kako je BiH prošle godine "potonula" u deficit od osam milijardi KM zbog apsolutno nekontroliranog uvoza, ponajviše poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz susjednih zemalja.

"Više je nego jasno da u BiH postoje jake interesne grupe, koje ne dozvoljavaju zaštitu domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, otvarajući širom vrata robi iz Srbije i Hrvatske, zastupanim po nacionalnom ključu, sve do samog državnog parlamenta", smatra Šerifović.

Uz podsjećanje na izjavu guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića da je naša zemlja za samo pola godine uspjela propasti u deficit od šest milijardi KM, Šerifović optužuje SBiH i SDA kako ne poduzimaju ništa da se zaštiti domaća proizvodnja.

On podsjeća da je predložio usvajanje deklaracije o zaštiti domaće proizvodnje u Skupštini Tuzlanskog kantona, koja je usvojena jednoglasno, odnosno i glasovima poslanika SBiH i SDA.

"I umjesto da taj pozitivni val dobije na snazi u parlamentu BiH, SBiH i SDA su putem svojih poslanika, čije sti vi šefovi klubova, spriječili da se o zakonu o zaštiti domaće proizvodnje uopće raspravlja", poručuje Šerifović u pismu.