Stranka za BiH
0

"Državna imovina je isključivo vlasništvo države BiH"

FENA
Foto: CIN
Foto: CIN
Povodom objavljivanja zakona RS o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, Stranka za BiH osuđuje ovaj jednostrani akt kao protuustavan, nezakonit i štetan po ukupne političke prilike u BiH, saopćeno je iz te stranke.

Naime, ističe se, posve je pravno nedvojbeno da je državna imovina isključivo vlasništvo države BiH, što proizlazi iz odredbi člana 1. Ustava BiH (Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma), Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ i pravosnažnih presuda sudova u BiH, zasnovanih na kontinuitetu vlasništva.

"Zato svako dovođenje u pitanje državne imovine i njenog statusa državnog vlasništva unosi pravnu nesigurnost u BiH i dovodi u pitanje i ostale ključne dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma, što treba energično sankcionirati."

"Od načina pristupa statusu državne imovine političkih aktera koji žele da formiraju različite nivoe vlasti u BiH, zavisit će i odnos Stranke za BiH u potpori subjektima tih procesa", navodi se u saopćenju te stranke.