BiH
0

Državljanin Turske pokušao ući u BiH s falsificiranom putnom ispravom

FENA
Na Međunarodni aerodrom Sarajevo, letom iz Istanbula, jučer u 13.29 sati pasoškoj kontroli putnika pristupila je osoba i predočila falsificiranu službenu putnu ispravu Turske na ime G. B., rođen 1971. u Turskoj, saopćeno je iz Granične policije.

Na falsificiranoj putnoj ispravi utvrđeno je da je izvršena zamjena fotografije nosioca putne isprave.

Spomenuta osoba kod sebe nije imala druge dokumente na osnovu kojih bi se utvrdio stvarni identitet, a izjavio je da se zove B. A., rođen 1967. u Kigi, državljanin Turske.

Falsificirana putna isprava privremeno je oduzeta, dok je spomenutoj osobi izdano rješenje o razlogu odbijanja ulaska u BiH.

Spomenuta osoba zadržana je do narednog leta za Istanbul, kad će biti vraćen na polaznu destinaciju.

DRŽAVLJANI BiH NEOVLAŠTENO UVOZIO AUTOMOBILE

Službenici Jedinice Granične policije Gradiška jučer su nakon provjera i prikupljenih izjava Okružnom tužilaštvu Banja Luka dostavili izvještaj protiv triju državljana BiH zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem.

"Radi se o L. A. rođenom 1957. godine u Foči, nastanjenom u Novom Sarajevu za kojeg je utvrđeno da je od 19. 1. do 31. 8. ove godine na međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška u BiH uvezao 14 automobila, I. D., rođenom 1980. u Tuzli, nastanjenom u Tuzli, za kojeg je utvrđeno da je od 6. 3. do 7. 9. ove godine na MGP Gradiška uvezao 12 automobila i N.M. rođen 1970. u Novom Pazaru, nastanjenom u Sarajevu za kojeg je utvrđeno da je od 1.3. do 24. 8. ove godine na istom graničnom prijelazu u BiH uvezao 11 automobila.

Navedene osobe nisu imale odobrenje nadležnog organa za bavljenje tom djelatnošću i protiv njih je podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci koje će poduzeti dalje radnje o tom slučaju.