BiH
21

Državljani BiH uhapšeni u Egiptu zbog terorizma i vojne pobune

SRNA
Egipatska vojska uhapsila je nekoliko državljana BiH pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv vlasti u Egiptu i sudiće im "po kratkom postupku", piše "Dnevni list".

Na snimku koji je objavila egipatska televizija "ONTV" prikazano je tridesetak uhapšenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al Kaida.

Militante su uhapsile specijalne egipatske policijske i vojne snage u Kairu, a kako izvještava egipatski "ONTV" - širom te zemlje uhapšeno je na stotine terorista Al Kaide kojima će, zbog vojne pobune i terorizma, biti "suđeno po kratkom postupku".

U prilogu se navodi da su svi oni učestvovali u terorističkim napadima, ranjavanju i ubijanju egipatskih snaga bezbjednosti i civila, te u oružanoj pobuni protiv vlasti.

Na snimku jedan od uhapšenih, koji je bio vođa grupe, navodi da je došao iz Pakistana, iz jednog sela na granici prema Afganistanu, dok je njegov rođak došao iz Afganistana.

Pripadnik snaga bezbjednosti rekao je za "ONTV" da je ova grupa ekstremista dokaz da terorizam ne poznaje granice, nabrajajući da su uhapšeni teroristi iz Avganistana, BiH, Pakistana, te još nekih evropskih država.

Prema njegovim navodima, oni su došli u Egipat prethodnih mjeseci, a neki od njih su ilegalno prešli granicu, gdje su se priključili Muslimanskom bratstvu.

Kako su militanti iz BiH došli u Egipat nije poznato, a sagovornik "Dnevnog lista" iz policije kaže da je moguće da su otputovali u sklopu nekog turističkog aranžmana.

Održan je i protest u Sarajevu na kojem se okupilo nekoliko stotina, kako su se predstavili, pripadnika egipatske dijaspore u BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdao je saopštenje u kojem "najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubistva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i provodi tamošnja vojna vlast", uz poziv da se odmah prekine nasilje i da "uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju".

Nakon "Egipatske revolucije" i svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, konzervativno Muslimansko bratstvo je na izborima kao Stranka slobode i pravde dobilo i svog predsjednika Mohameda Mursija, koji je vojnim udarom svrgnut početkom jula, nakon što je pokušao da u Ustav i zakonodavstvo uvede i islamske zakone.