BiH
0

Državljani BiH nisu zatražili pomoć Ambasade u Kairu

FENA
Kairo (Foto: Anadolija)
Kairo (Foto: Anadolija)
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP) još jednom ponavlja raniju preporuku da građani BiH izbjegavaju putovanja u Arapsku Republiku Egipat zbog trenutne situacije u toj zemlji, a za one koji se već nalaze u Egiptu da se uzdrže od bilo kakvih rizičnih aktivnosti: učešće u protestima na bilo kojoj strani, javni skupovi, te da se vrate u BiH čim im to prilike dozvole.

Iako za sada nema izvještaja o nemirima u turističkim središtima niti ima prijavljenih incidenata u kojima bi bili uključeni državljani BiH, MVP BiH upozorava na kontinuirano usložnjavanje situacije u Egiptu uslijed čega cijeni da bi turističke posjete toj zemlji u ovom trenutku mogle predstavljati rizik po sigurnost bosanskohercegovačkih građana.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u stalnom kontaktu sa osobljem Ambasade Bosne i Hercegovine u Kairu koji su spremni da pruže pomoć našim državljanima.

Građani BiH u Egiptu kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Kairu na brojeve telefona + 202 374 99 191 i + 202 374 99 192.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH trenutno nema izvještaja da se Ambasadi BiH u Kairu obratio bilo koji naš državljanin sa zahtjevom za pomoć.

Kako diplomatsko-konzularna predstavništva BiH nisu ovlaštena za prikupljanje podataka naših državljana koji borave u inostranstvu, te kako naši državljani nisu obavezni da se prijave/registruju kod naših DKP-ova, trenutno ne možemo govoriti o tačnom broju državljana BiH koji borave u Egiptu, navode iz MVP-a BiH.

Oko 60 studenata iz BiH studira na različitim univerzitetima u Egiptu, ali prema saznanjima Ambasade BiH u Kairu većina njih je već napustila Egipat jer je u toku ljetnja pauza. Ambasadi je poznato da ima izvjestan broj naših državljana koji žive u mješovitim brakovima sa državljanima Egipta, ali za sada niti oni, niti članovi njihovih porodica nisu zatražili pomoć Ambasade BiH u Kairu.

U Egiptu se nalazi i izvjestan broj turista koji su smješteni uglavnom u turističkim središtima van većih gradova i Ambasada BiH je spremna da u saradnji sa organizatorima putovanja pruži odgovarajuću pomoć ukoliko se ukaže potreba, navodi Ministarstvo vanjskih poslova BiH.