Gradsko vijeće Sarajeva
0

Država treba osigurati izručenje Batka BiH

FENA
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u okviru tačke Vijećnička pitanja i inicijative usvojena je inicijativa kojom se zadužuju državni organi da preduzmu radnje kojim će se osigurati izručenje Veselina Vlahovića Batka Bosni i Hercegovini.

Ako se državni nadležni organi ogluše o ovu inicijativu, Gradsko vijeće razmatrat će odluku kojom bi sufinansiralo pravni tim u Španiji i tako osiguralo izručenje Vlahovića BiH kako bi za počinjena zlodjela odgovarao tamo gdje ih je i počinio, istaknuto je danas.

Imajući u vidu da ovakvo sufinansiranje mnogo košta, vijećnici su kazali da će odrediti koliko oni mogu iz budžeta izdvojiti, a da će za ostali novac tražiti donacije.

Inicijativu je predložio dogradonačelnik Grada Sarajeva Igor Kamočaji, što je proceduralno bilo nemoguće jer on nije vijećnik, te je inicijativa pretvorena u inicijativu Gradskog vijeća.

Vijećnik Mirsad Šabaredžović kazao je da je ovo moralni čin vijećnika koji rade uime ljudi koji su glasali za njih, a neki od njih su i preživjeli golgotu Vlahovića ili izgubili bliske članove svoje obitelji na Grbavici.

"Susreo sam se s njim tih ratnih godina i samo oni koji su preživjeli znaju kako je bilo hoditi ulicama kojima je hodao Batko", dodao je Šabaredžović

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prije 30 dana uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu pravde BiH u kojem ih upozorava na ovu problematiku, ali još uvijek nije dobio odgovor.

Vijećnici su usvojili i inicijativu vijećnice Sanje Lazar, a odnosi se na osiguranje osobe koja bi, na ledenoj plohi u Zetri, mogla reagirati u slučaju ozljeda, ali i da osiguranje koje radi tamo bude na klizaljkama.