BiH
0

Država na privremenom finansiranju još tri mjeseca

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vijeće ministara BiH ove sedmice trebalo bi da usvoji odluku o privremenom finansiranju institucija BiH, čime će u naredna tri mjeseca obezbijediti finansiranje plata i naknada zaposlenima, kao i spoljnog duga.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrđeno je "Nezavisnim novinama" da bi na dnevnom redu sjednice trebalo da se nađe i Nacrt budžeta institucija BiH za 2011. godinu.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović rekao je da, zbog neformiranja vlasti na nivou BiH, nije bilo drugog izbora nego da odluka o privremenom finansiranju bude donesena za još tri mjeseca. 

"Samo uz odluku o privremenom finansiranju može biti nastavljena isplata plata novim i starim poslanicima", objasnio je Kasumović. 

On je naveo da će za tromjesečni period biti izdvojena četvrtina prošlogodišnjeg budžeta kao što je bilo i u protekla tri mjeseca.

Prema odluci Vijeća ministara BiH, u prva tri mjeseca ove godine institucijama BiH bilo je na raspolaganju 257 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga 85,4 miliona KM.

Ministarstvo finansija i trezora BiH u januaru je donijelo i odluku o operativnim mjerama u vezi sa privremenim finansiranjem po kojoj putne troškove i nabavku materijala u institucijama BiH treba plaćati samo u izuzetnim slučajevima i uz njihovo odobrenje.