BiH
1

Država BiH još nije naplatila osiguranje za zapaljene zgrade

NAP
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visina štete nastale paljenjem zgrada Općine Centra Sarajevo, Predsjedništva BiH kao i Vlade KS tokom demonstracija 7. februara još uvijek nije utvrđena, potvrđeno je novinskoj agenciji Patria iz Sarajevo-osiguranja.

Iz ove osiguravajuće kuće za NAP je kazano da se u ovom trenutku ne može govoriti o iznosu novca koji bi ove institucije mogle naplatiti.

"S obzirom da su od strane osiguranika podnijeti zahtjevi za procjenu štete, naši stručni radnici vrše odgovarajuća vještačenja i prikupljaju dokumentaciju, kako bi se stekli uslovi za pristupanje obradi ovih odštetnih zahtjeva", kaže Ermin Čengić, portparol Sarajevo-osiguranja.

On je dalje dodao da su od objekata koji su oštećeni u požarima tokom protesta 7. februara kod Sarajevo-osiguranja osigurane zgrade Općine Centar Sarajevo (dio zgrade koji koristi Općina Centar Sarajevo) te zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Dio zgrade koji koristi Vlada KS nije bio osiguran u Sarajevo-osiguranju", pojasnio je Čengić dodajući da dok se procedura u potpunosti ne okonča ne može se uopće govoriti o visini štete.

"Sve informacije koje bi bile ili su već plasirane u vezi sa obavezama Sarajevo-osiguranja spadaju u nagađanje i špekulacije do okončanja redovnog postupka i procedure", dodao je Čengić potcrtavajući da će Sarajevo-osiguranje kao osiguravajuće društvo koje poštuje zakon i uslove osiguranja, svoje obaveze u pogledu obrade i likvidacije ovih šteta uredno ispuniti u skladu s uslovima i policama osiguranja.