BPS-Sefer Halilović
24

"Država godinama štiti terorističku grupu 'Ševe' od procesuiranja"

FENA
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS-Sefer Halilović) skreće pažnju javnosti na ime jednog od osumnjičenih u slučaju podmetanja eksplozivne naprave pod automobil zastupnika HDZ-a u Zeničko-dobojskom kantonu, na ime Vladimira Popilovskog.

Prema prijavi predsjednika BPS-a Sefera Halilovića, Popilovski je jedan od pripadnika terorističke grupe "Ševe" koji je učestovovao u terorističkoj akciji atentata na predsjednika Halilovića 7. jula 1993. kada su smrtno stradali njegova supruga i njen brat.

U saopćenju BPS-a, ističe se da Tužilaštvo KS-a godinama ovaj slučaj drži u ladici i da nikada nisu saslušali direktne očevice ovog atentata, niti sučelili izvještaje vještaka koji su različiti, kao i da nikada nije saslušalo četvero ljudi koji su radili direktno na prisluškivanju telefona predsjednika Halilovića, a od kojih je jedno imalo svoju ulogu u samoj akciji atentata.

Dodaje se da Tužilaštvo KS-a nije nikada saslušalo preživjele iz atentata na predsjednika Halilovića, kao što nikada nije sprovelo ni istragu o tome kako je moguće da je iz Službe državne bezbjednosti nestao priličan broj prisluškivanih razgovora (nelegalno snimanih!) koji su nastali 7. jula 1993, a "koji imaju direktnu vezu sa atentatom na predsjednika Halilovića".

"Postoji čitav niz dokaza i indicija koje Tužilaštvo KS-a godinama ignoriše štiteći terorističku grupu 'Ševe' od daljeg procesuiranja. Tužilaštvo KS, nadalje, godinama ne procesuira vođu terorističke trojke unutar terorističke grupe 'Ševe' Nedžada Herendu, koji je osumnjičen ne samo u slučaju atentata na predsjednika Halilovića, već i u slučaju 'Veliki park', o čemu postoji relevantna dokumentacija, kao što postoji itekako obimna i relevnatna građa u vezi atentata na predsjednika Halilovića, o čemu Tužilaštvo KS-a ne provodi valjanu istragu niti traži dokumentaciju i izjave", kaže se u saopćenju BPS-a.

BPS, stoga, poziva Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS da pozovu relevantne ljude vezane za ovaj predmet, reaktiviraju (Tužilaštvo KS) i otvore (Tužilaštvo BiH) istragu "u ovom slučaju terorizma" o čemu postoji, itetkako, obimna dokumentacija i izjave svjedoka kao i osnova sumnje.

"Pozivamo Tužilaštvo BiH da preuzme ovaj predmet jer Tužilaštvo KS-a nije nikada saslušalo Vladimira Popilovskog, ali ni Nedžada Herendu, što daje dovoljno prostora za sumnju da postoji način po kojem se ove osobe štite procesuiranja, tj. da država nema snage da se obračuna sa ovom vrstom terorizma. Uhapšeni Popilovski godinama se dovodi u vezu sa eksplozivnim napravama i Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS-a nisu bili u stanju provesti valjane istrage i primjeniti mjere kako bi sveobuhvatno prišli istrazi vezanoj za ovu ličnost. Dovoljno govori u kakvom je stanju bh.pravosuđe činjenica da do danas nikada nije raspisana potjernica za Nedžadom Herendom. Očigledno da Tužilaštvo KS-a ne želi da čuje šta Herenda sve ima reći, tj. da slučaj atentata na predsjednika Halilovića nije jedini u kojem je Herenda osumnjičen, kaže se u saopćenju BPS-a.