BiH
84

Drvo koje je preživjelo bombardovanje Hirošime krasi park u Sarajevu

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas zasađeno drvo ginko, i to jedino koje je preživjelo atomsku bombu bačenu na Hirošimu. U prisustvu gradonačelnika prijateljskih gradova, drvo ginko su u Parku prijateljstva zasadili gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i generalni sekretar Asocijacije gradonačelnika za mir Yasuyoshi Komizo.

"Počastvovan sam što sam danas ovdje i što Gradu Sarajevu možemo predati drvo koje je preživjelo bombardovanje. Posebna je čast što baš danas sadimo drvo, na 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, što je prilika da razmišljamo o prošlošću i da se nadamo mirnijoj i svjetlijoj budućnosti", rekao je Komizo.

Podsjetio je na katastrofu koja je zadesila Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, kada je ovaj grad bio sveden na pepeo i kada je 140.000 stanovnika izgubilo živote. Patnja preživjelih zbog radijacije se nastavlja i danas, a Asocijacija gradonačelnika za mir nastavlja surađivati sa građanima i nevladinim organizacijama kako bi se promovirale mjere za napuštanje nuklearnog oružja do 2020. godine.

"Sadnja ovog drveta je samo jedna od naših aktivnosti kojom želimo poslati poruku Hirošime u nadi da ćemo postići napuštanje korištenja nuklearnog oružja. Drvo-majka ovoj sadnici je bilo izloženo atomskoj bombi na udaljenosti od 1370 metara od epicentra. Zbog bljeska, drvo se nagnulo i djelimično izgorjelo zbog toplotnog zračenja. Bez obzira na to, drvo je nastavilo da raste i time poslalo poruku građanima za život i dugotrajni svjetski mir", dodao je Komizo i izrazio nadu da će u sarajevskom Parku prijateljstva stablo ginko bilobe biti pažljivo odgajano i da će poslužiti kao simbol mira za Sarajevo.

Gradonačelnik Komšić se zahvalio Japanu i Asocijaciji gradonačelnika za mir za drvo ginko, drvo koje predstavlja snagu života, biljka koja je pokazalo da je život snažniji od rata i od smrti.

"Mislim da je Sarajevo najbolje mjesto u Evropi gdje ovo drvo treba da se zasadi, jer je Sarajevo kroz stogodišnju povijest bilo razarano, ali ovaj lijepi grad ipak živi. Znamo da ovo drvo ima i karakter svetog drveta, opjevano je u poeziji, što samo pokazuje koliko je važno. Njegovat ćemo ga i spasiti. Nadamo se da će naša unučadi jednog dana dolaziti ovdje i odmarati se", rekao je Komšić i podsjetio da je Japan najveću ulagač u Bosnu i Hercegovinu.

Drvo ginko je zasađeno u okviru obilježavanja početka Prvog svjetskog rata i izložbe "Making Peace". Ginko drvo predstavlja simbol dugovječnosti, jedinstva suprotnosti, nosioca nade i nemjerljive prošlosti, kao i simbol ljubavi.

Yasuyoshi Komizo je u ime predsjednika Asocijacije gradonačelnika za mir, Matsui Kazumia, gradonačelniku Komšiću uručio donaciju za pomoć ugroženima u katastrofalnim poplavama u Sarajevu i izrazio saučešće žrtvama poplava, te se pridružio željama međunarodne zajednice za brzi oporavak zemlje.