Hobi 60-godišnjeg Tuzlaka
0

Drveni motocikli kao spomenici velikoj ljubavi

Piše: J. H.
(Foto: Čitatelj portala Klix.ba)
Ispred Autocentra Viba u Tuzli već nekoliko dana je izložen jedan drveni motocikl, koji je napravio Vladimir Vidović Viba. Kako kaže ovaj 60-godišnji Tuzlak, motocikli su bili i ostali njegova velika ljubav. Zbog toga im, kaže, danas pravi spomenike od drveta.

"Sve je počelo od prvog kupljenog motora prije više od 40 godina", govori naš sagovornik Vladimir na početku razgovora. "Tada sam imao 17 ili 18 godina, nakon prvog motora, počela je priča koja i danas traje".

Ovaj ovlašteni diler kompanije Suzuki živi na periferiji iznad Tuzle, gdje ima svoju radionicu u kojoj pravi drvene motocikle. Do sada je, kaže, napravio četiri eksponata.

"To su BMW 1900, Harley Davidson sa tri točka, čoper Intruder i Suzuki Savage. Praveći ove motore od drveta ubijam dosadu i služe mi, tako da kažem, kao ispušni ventil za svakodnevni stres", kaže Vladimir kojeg prijatelji i poznanici poznaju po nadimku Vibo.

Ideje za pravljenje motora od hrastovine i drugih vrsta drveta dolaze same po sebi. Ipak, priznaje, pravi one koje najviše voli i koji su mu ostali u sjećanju iz mladosti.

"Svi oni karakteristični su po svom izgledu. Pravim prepoznatljive motore, tako da čovjek koji se iole razumije, može iz prve pogoditi o kojem se modelu radi. Za mene, oni su jedan vid skulptura koje nerijetko posudim za motorijade. Evo, na posljednjoj, koja se održala na jezeru Modrac u Lukavcu, motorisiti su dolazili i slikali se pored njih ili na njima", pojašnjava Vladimir.

Da bi napravio jedan drveni motor potrebno mu je 2-3 sedmice. Jedan je nedavno poklonio svom prijatelju i velikom zaljubljeniku u motore za 70. rođendan.

"Ovo radim za svoju dušu. Neko ima hobi da gaji ruže, sakuplja markice ili nešto slično. Za mene, to su motori", kaže na kraju našeg razgovora ovaj 60-godišnji Tuzlak.

Pojedini dijelovi ovih prelijepih motora napravljeni su od starih kočija ili zaprežnih kola.