Kantonalni sud u Livnu
0

Drvar: Otac osumnjičen za ubistvo sina negirao krivicu

SRNA
Mile Vidović (64) iz Drvara izjasnio se danas da nije kriv prema optužnici kantonalnog Tužilaštva u Livnu za teške fizičke povrede koje su za posljedicu imala smrt njegovog sina Željka (42).

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Livnu Nedim Begić potvrdio je Srni da je Vidović izjavio da se ne osjeća krivim, istakavši da je njegov sin Željko bolovao od teške astme i bio hronični alkoholičar, te da je preminuo 31. maja u porodičnoj kući od posljedica epileptičkog napada.

Prema optužnici koju zastupa kantonalni tužilac Mladen Stojanović, nakon svađe sa sinom 3. marta u porodičnoj kući u Župici kod Drvara, pri čemu su i otac i sin bili pod uticajem alkohola, Mile Vidović je razbio kuhinjski sto i sina udario šakom u glavu, a nakon toga drvenom nogom od stola udarao ga po glavi i nanio mu povrede opasne po život.

Željko Vidović je usljed teških povreda pao u komu, zbog čega je više od dva mjeseca proveo u Kliničkoj bolnici u Mostaru, a njegovom ocu 8. marta, na prijedlog kantonalnog tužioca, određen je jednomjesečni pritvor, koji je kasnije produžen za još dva mjeseca.

Tužilac je tražio produženje pritvora do okončanja glavne rasprave, ali je Kantonalni sud u Livnu odbio prijedlog tužioca i donio rješenje o puštanju optuženog na slobodu, jer više nisu postojali razlozi za zadržavanje u pritvoru. 

Na rješenje Kantonalnog suda žalbu je uložio kantonalni tužilac, ali je Vrhovni sud FBiH 25. jula odbio žalbu kao neosnovanu i potvrdio rješenje Kantonalnog suda u Livnu od 7. jula, kojim je Mile Vidović pušten iz pritvora KPZ-a Mostar, a nakon negiranja krivice očekuje suđenje pred tročlanim vijećem Kantonalnog suda u Livnu.

Vidovića po službenoj dužnosti zastupa advokat Slaven Jukić iz Livna.