NVO altruista "Svjetlo"
0

FOTO / Druženje uz roštilj u Interkulturalnom kampu Strgačina

Klix.ba
Protekle srijede članovi NVO altruista "Svjetlo" drugi put su posjetili Interkulturalni kamp "Strgačina 2012." i uz roštilj se družili sa mladim ljudima iz Sarajeva, Rudog, Ilovače kod Goražda, Višegrada i Gackog.

Tom prilikom su uživali u prirodnim ljepotama istočne Bosne, a posebno im je bilo zanimljivo slušati kako su za potrebe izgradnje hidroelektrane Višegrad potopljene livade, sela, pruga...

Druženje je upriličeno na poziv Udruženja djece s posebnim potrebama "Nada" iz Rudog, zajedno s udruženjima djece s poteškoćama u razvoju iz Gacka i Rudog, te učenicima osnovnih škola iz Sarajeva, Višegrada, Rudog i Ilovače kod Goražda. Jednodnevno druženje u Strgačini nastavljeno je na izletištu Bijeljevine, poznatom po vodi koja dolazi i odlazi, a u narodu se smatra da ima ljekovita svojstva.
Prethodni put šest mladih s umanjenim sposobnostima posjetilo je ovaj kamp 18. jula. Primili su posebne poklone i zajedno igrali društvene igre. Na povratku u Sarajevo članovi NVO "Svjetlo" posjetili su porodicu Ajnadžić u selu Kukavice i vidjeli njihove domaće životinje.
Udruženje za pomoć osobama sa posebnim potrebama "Nada" Rudo zajedno sa Opštinskom razvojnom agencijom Rudo realizira projekat "Interkulturalni kamp Strgačina 2012". Kamp se održava od 16. jula do 4. avgusta u prostorijama zgrade Osnovne škole u Strgačini.

U Interkulturalnom kampu Strgačina-Rudo u 2012. godini učestvovat će 12 škola iz cijele Bosne i Hercegovine sa grupama od po 10 učenika i jednim nastavnikom - ukupno 120 učenika i 12 nastavnika raspoređenih u tri smjene od po šest dana.