BiH
0

Druženje djece iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva

FENA
Razvojna agencija Japana (JICA Alumni) u BiH i Ambasada Japana u BiH organizirali su danas uzvratnu posjetu učenika i nastavnika OŠ "Jovan Dučić" iz Istočnog Sarajeva OŠ "Džemaludin Čaušević" iz Sarajeva.

Cilj posjete je, po riječima direktorice sarajevske osnovne škole Haše Albinović, druženje djece i ukazivanje na činjenicu da se BiH treba ponositi različitostima kojima je i više nego bogata.

  • Mi smo već bili u posjeti u OŠ "Jovan Dučić" i tamo smo izuzetno lijepo primljeni. Naši nastavnici sarađuju, a naša djeca se druže i realiziraju zajedničke projekte. Nemamo nikakvih problema s djecom, oni vrlo brzo nađu zajedničke interese i vrlo brzo postanu prijatelji, istakla je Albinović.

Koordinatorica projekta i nastavnica engleskog jezika u OŠ "Jovan Dučić" Ranka Mandić istakla je da su ovakva druženja dokaz mogućnosti i neophodnosti zajedničkog života.

Druženje koje je organizirano danas obuhvatilo je likovnu radionicu u kojem djeca od majstorice origamija uče ovu zahtjevnu, japansku vještinu. Održana je i zajednička priredba u toku koje su učenici obje škole, recitacijom i muzikom, slali poruke mira, ljubavi, razumijevanja i tolerancije.

Otvorena je i izložba likovnih radova učenika nižih razreda OŠ "Džemaludin Čaušević".