BiH
0

Društvo pisaca smatra sramotnom odluku o PDV-u na knjige

NINA
Društvo pisaca BiH smatra sramotnom odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o uvođenju poreza na dodanu vrijednost od 17 posto i na knjige.

"To znači da će, ako se u daljnjoj proceduri zaista usvoji ovaj prijedlog, alkohol, skupi automobili i nafta biti jednako tretirani kao i knjige", ističe se u saopštenju.

Društvo pisaca BiH ovim povodom obavještava javnost da su bili uzaludni njegovi i apeli domaćih izdavača da treba slijediti primjer zemalja poput Grčke, Velike Britanije, Hrvatske i drugih u Evropi koje imaju nultu stopu PDV-a na knjige.

"To što će PDV u BiH na knjige od 17 posto biti najveći PDV na knjige u Evropi, samo govori da onima koji su inzistirali na takvoj odluci nije stalo ni do BiH kao ni do njene budućnosti, niti do ikakve knjige, autora, kao ni do znanja i dostojanstva riječi. Oni su samo jedna opaka i nesretna svijest u jednako opakom i nesretnom vremenu", naglašavaju u Društvu pisaca.

Naglašeno je da sve djeluje dodatno tragično i tužno ako se zna da bh. autori i izdavači nikada nisu bili u beznadnijem položaju.