BiH
0

Društvo novinara: Odluka RAK-a je pokušaj dokidanja države BiH

FENA
Društvo novinara BiH smatra da je odluka Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o drastičnom smanjanju marketinških minuta u programima javnih emrtera u BiH najbesprizoniji pokušaj dokidanja države Bosne i Hercegovina.

Ističu da smo svjedoci da su brojne institucije i agencije u posljednjih 20-ak godina na veoma suptilan način pivatizirale, ili bolje kazano otimale ingerencije države zarad podobnih novopečenih bogataša.

U Društvu novinara BiH mišljenja su da posljednja odluka RAK-a predstavlja najbrutalniji udar na jedan od preostalih stubova države, čime se građanima BiH ukida pravo objektivno informiranje, a uposlenici javnih emrtera dovode u situaciju ostanka bez posla.

Tu odluku tumače i kao namjeru da javni emiteri budu, umjesto digitalizirani - ugašeni, a tu odluku potpisuju isti oni koji su, kako navode, poodavno trebali otići s dobro plaćenih pozicija.

"Tragično je da se u državi u kojoj magazin Slobodna Bosna pale, a javne emitere smanjenjem marketinških minuta praktično gase, oni koji takve odluke donose plaćaju sredstvima poreznih obveznika, istih onih kojima ukidaju pravo na rad i na objektivno i profesionalno informiranje", saopćeno je iz Društva novinara BiH.