BiH
0

Društvo novinara BiH osuđuje Dodikovu prijetnju Hadžiomeroviću

FENA
Društvo novinara BiH smatra da je izjava Milorada Dodika pred milionskim auditorijem da će prilikom prvog susreta „nokautirati“ Bakira Hadžiomerovića, novinara i urednika na Federalnoj televiziji, skandalozna i da ne smije ostati bez sankcija, barem u smislu energične reakcije novinarske struke i udruženja.

Stoga, Društvo novinara BiH oštro osuđuje Dodikovu prijetnju, a cijelu bh. javnost upozorava na sve učestalije pojave progona i šikaniranja novinara.

U saopćenju se navodi da Dodikova bačena rukavica prema kolegi Hadžiomeroviću nije toliko opasna sama po sebi, ali nosi u sebi jednu zlokobnu poruku svima onima kojima se novinari „bave“ u svojim tekstovima ili emisijama, da mogu slobodno primjeniti boksačke manire koje spominje predsjednik Vlade RS-a.

„U više navrata osudili smo ponašanje pojedinih kolega novinara koji su, zanemarivši novinarske standarde, grubo zadirali u privatnost pojedinih javnih osoba, pa tako i ovog puta oštro osuđujemo Dodikovo zalaženje u obiteljsku prošlost kolege Hadžiomerovića, što nema nikakve dodirne tačke sa njihovim sudskim sporom“, navodi se u saopćenju.

O ovoj teškoj zloupotrebi medijskog prostora i položaja premijera RS-a izvjestit ćemo Međunarodnu novinarsku asocijaciju i Međunarodni sindikat novinara, kako bismo još jednom ukazali na teško stanje novinarske profesije u BiH, fizičku ugroženost i egzistencijalnu neizvjesnost svakog od nas ponaosob, ističe se u saopćenju Društva novinara BiH.