Oni se ne boje povjerenja i saradnje
43

Društveno koristan rad povezao mlade iz 5 podijeljenih zajednica

Klix.ba
U okviru projekta "Izgradnja povjerenja kroz povećanje kapaciteta mladih u podijeljenim zajednicama u BiH", koji Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH provodi u saradnji sa Holandskom ambasadom, jučer je više od 50 aktivista i aktivistica iz Prijedora, Kozarca, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Novog Travnika i Pala, učestvovalo u rekonstrukciji polukruga u parku i čišćenju parka u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

To je bila posljednja u nizu aktivnosti u lokalnim zajednicama u kojima su učestvovali mladi iz svih navedenih lokalnih zajednica, pored prisustvovanja seriji radionica za strateško planiranje i pisanje projekata. Projekt će se završiti sljedeće sedmice trodnevnom konferencijom u Sarajevu "Aktivizam - Od ideje do akcije".

"Naš cilj bio je da se mladi koji dolaze i iz podijeljenih zajednica povežu i kroz konkretne aktivnosti koje se tiču njihovog svakodnevnog života, kako bi i na taj način vidjeli da ih zanimaju iste ili slične stvari i smetaju im slični problemi u njihovim sredinama", istakao je Dinko Sijerčić, program koordinator MATRA projekta. On je objasnio da su prije akcije u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u saradnji sa udruženjem "Čisto srce" iz Prijedora, realizirali radne akcije izgradnje parka za mlade, dok su u Kozarcu u saradnji sa udruženjem "Optimisti 2004" učestvovali u čišćenju partizanskog groblja i popravci i farbanju klupa i kanti za otpad ispred osnovne škole u Kozarcu. Prilikom ove radne akcije napravljena je šahovska ploča ispred osnovne škole.

"Kako bismo zadržali kontinuitet saradnje više od 50 mladih ljudi iz svih ovih gradova, organizirali smo trodnevnu konferenciju u Sarajevu gdje su mladi kroz predavanja i radionice saznali više o aktivizmu, te su debatirali o položaju mladih i problemima sa kojima se susreću u svojim lokalnim zajednicama", objasnio je Sijerčić. Kako je istakao pored Kozarca i Gornjeg Vakufa-Uskoplja, učesnici projekta su prilikom posjete Palama imali predavanje o inkluziji, te posjetili centar za djecu s posebnim potrebama. Također, u Novom Travniku mladi su organizirali čišćenje zapuštenog prostora i postavljanje klupa, ali su i kroz razgovor razmijenili dosadašnja iskustva i dogovorili se za daljnje djelovanje.

Kao završnica spoja teorije i prakse, svi učesnici će od 29. do 31. marta 2013. učestvovati na završnoj konferenciji u Sarajevu "Aktivizam - Od ideje do akcije", gdje će zajedno evaluirati postignuto u proteklih osamnaest mjeseci, te razmotriti modalitete daljeg djelovanja u svojim lokalnim zajednicama i sa predstavnicima općina. Također, učesnici konferencije će razgovarati o tome šta im smeta u lokalnim zajednicama, a da niko ne radi na tome, te šta znači biti aktivan građanin/ka.

"Kroz ovakav spoj teorijskih znanja te praktičnih iskustava u svojim lokalnim zajednicama, Prijedor, Kozarac, Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik i Pale bit će bogatiji za osnažene mlade ljude koji žele doprinijeti razvoju povjerenja i kvaliteti života njihovih lokalnih zajednica, a istovremeno se povezati sa mladim ljudima iz drugih zajednica i djelovati zajedno. To je, između ostalog i najveća vrijednost ovog projekta", zaključio je Sijerčić.