BiH
6

Drugog maja 1992. godine su odbranjeni Sarajevo i BiH

Klix.ba
Prva velika bitka za odbranu Sarajeva dogodila se na današnji dan, 2. maja 1992. godine, kada su pripadnici bivše Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacije bosanskih Srba osujećeni u pokušaju da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH i druge objekte od značaja za opstojnost BiH.

Na više lokacija u Sarajevo, oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanje građani Sarajeva, slabo naoružani, ali spremni na sve kako bi odbrani svoje domove, organizovani u Teritorijalnu odbranu BiH i Patriotsku ligu, zajedno sa Specijalnom jedinicom MUP-a suprotstavili su se mnogobrojnijem i bolje naoružanom neprijatelju.

Sarajevo je bilo pod opsadom, presječene su komunikacije, u gradu nije bilo struje i vode, a jake snage bivše JNA i paravojne formacije krenule su u osvajanje zgrade Predsjedništva BiH i drugih strateških objekata u centru grada.

Presudna bitka odigrala se na Skenderiji oko 13 sati kada su oklopnjaci JNA krenuli prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Sarajeva. Tenkovi su zaustavljeni, a svijet je obišla slika tramvaja u plamenu. Tog dana je zapaljena i izgorjela i zgrada glavne pošte u Sarajevu.

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji se vraćao sa pregovora u Lisabonu. Njega je na Sarajevskom aerodromu zarobila JNA, a potom je odvezen u Lukavicu, odakle se javio u program TV Sarajevo. Predsjednik Izetbegović je razmijenjen za komandanta 2. vojne oblasti JNA Milutina Kukanjca.

Akteri tadašnjih događaja s pravom govore kako je tog dana, u herojskoj borbi na Skenderiji i drugim dijelovima grada spašeno Sarajevo i nezavisna BiH.

"Kada je predsjednik Izetbegović bio zarobljen i kada je ta razmjena išla, ne bi oni njega tako lako pustili da su u noći na 2. maj završili posao. Mi smo taj dan veliki posao odradili. 2. maj je za mene ključni dan toka rata u Sarajevu, jer tog dana je Sarajevo trebalo biti presječeno. Oni su došli do Predsjedništva nekih tridesetak metara. Da su uspjeli ući, tok rata bi bio drugačiji", rekao je svojevremeno Dragan Vikić, direktni učesnik herojskih borbi tog 2. maja.

Bivša JNA se deklarativno povukla iz BiH 9. maja.