Najavljen štrajk
102

Drugo polugodište u školama u RS-u pod znakom pitanja

FENA
U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, najvjerovatnije, neće na vrijeme početi nastava u drugom polugodištu, jer prosvjetari ne odustaju od štrajka, 21. januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS-a Stevan Milić ponovio je i u subotu da je ulazak u štrajk zaposlenih u obrazovanju neizbježan, jer je nerealno da se smanjenjem plaća budžetskih korisnika pokrivaju gubici u entitetskom budžetu.

"Od 21. januara neće biti nastave i djeca neće ići u školu", ponovio je Milić i nakon današnjeg sastanka s resornim ministrom Antonom Kasipovićem.

Glavni zahtjev ovog sindikata odnosi se na povećanje najniže cijene rada s 100 KM na 110 KM, čime bi se anuliralo posljednje smanjenje plaća budžetskim i fondovskim korisnicima kojem je pribjegla Vlada RS-a kako bi u budžetu RS-a uštedjela 56 miliona KM.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović rekao je da će upoznati Vladu sa stavovima predstavnika Sindikata obrazovanja, nauke i kulture o štrajku, ali i odluci da se ne prihvati Vladina uredba o minimumu procesa rada u vrijeme štrajka.

Kasipović je kazao da je minimum procesa rada predviđen tako što bi se školski sat s 45 skratio na 30 minuta.

"Čuo sam argumente sindikata i upoznao sam ih s prijedlogom odluke o minimalnim uslovima rada i očekujem da se sindikat o tome izjasni. O tome ću da informišem Vladu i da nastavimo dalje pregovore", rekao je ministar prosvjete i kulture RS-a.

I predstavnici sindikat zdravstva RS-a u subotu su svom resornom ministru Ranku Škrbiću i v.d.direktoru Fonda zdravstva Darki Tomašu predočio da i oni imaju jasne zahtjeve za saniranje teškog stanja u zdravstvu RS-a.

Predsjednik ovog sindikta Milenko Granulić očekuje da će to biti tema posebne sjednice entitetske vlade, od koje traže da se pojača finansijska disciplina u RS-u, kao i da iznađu dodatna sredstva za finansiranje ovog sektora.

Kako bi zdravstvene ustanove mogle plaćati električnu energiju, tražit će i izdvajanja od lokalnih zajednica.