Krajem augusta
0

Drugi kongres bh. naučnika iz zemlje i svijeta

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnju u organiziranju Drugog kongresa bh. naučnika iz zemlje i svijeta koji će u glavnom gradu BiH biti održan od 27. augusta do 1. septembra.

Riječ je o skupu koji predstavlja nastavak umrežavanja bh. naučnika iz zemlje i svijeta započet na Prvom kongresu održanom prije dvije godine, koji je okupio više od 200 eminentnih bh. naučnika iz 21 zemlje svijeta iz svih naučnih oblasti.

Kako je kazao ministar Halilović, dosad se za učešće na Drugom kongresu bh. naučnika prijavilo 400 učesnika iz BiH i inozemstva. Skup će biti podijeljen u sekcije i podsekcije prema naučnim oblastima, a u okviru Kongresa će biti organizirani Poslovni forum i Forum mladih.

Očekuje se da Forum mladih, koji predstavlja prvi susret mladih iz dijaspore naučnog karaktera, okupi oko 80 učesnika iz zemlje i 13 zemalja svijeta. Cilj je utvrđivanje konkretnih oblika naučne saradnje kroz povezivanje mladih stručnjaka iz BiH i inozemstva, razmjena iskustava i prijedloga daljeg angažmana.

Organizatori Drugog Kongresa su Vlada Kantona Sarajevo i Kantonalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je i pokrovitelj manifestacije.

Kantonalni ministar Kešo je izrazio zadovoljstvo što su i druge institucije vlasti u našoj zemlji prepoznale značaj ovog skupa, te su se uključile u realizaciju ovog projekta.

Poseban značaj je dao ovogodišnjem okupljanju mladih sa svih kontinenata, koji su, kako je kazao, na dobrom putu da postanu uspješni naučnici i biznismeni.

Vlada KS je za organiziranje Kongresa izdvojila 400.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH 35.000 KM, dok se očekuje sa Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvoji 200.000 KM.

Na Kongresu se očekuje i učešće predstavnika državnih institucija, univerziteta, te eminentnih naučnih radnika iz naše zemlje.