USK
0

Drugi dan štrajka glađu demobiliziranih boraca

FENA
Bihać
Bihać
Demobilizirani borci iz pet općina Unsko-sanskog kantona (USK), koji četiri dana protestuju, nastavili su danas štrajk glađu.

Kako im se ni drugog dana štrajka glađu niko od nadležnih nije obratio, demobilizirani borci koji su već tri noći spavali pod vedrim nebom, odlučni su da štrajkom glađu izbore ispunjenje svoja tri zahtjeva.

Istovremeno predstavnici boraca sastali su se s predstavnicima Vlade i Skupštine USK-a, koji su im obećali da će Ministarstvo pravde dati pozitivno mišljenje za odobravanje prefiksa USK-a u imenu organizacije, što je jedan od njihova tri zahtjeva.

Predsjednik Organizacionog odbora protesta Remzo Čaušagić kazao je novinarima da demobiliziranim borcima, koji se četiri dana na temperaturi od 30 stepeni bore za svoja prava, ne pomaže činjenica da su svoje zahtjeve s početnih petnaest reducirali na tri.

-Tražimo da se do petka u 12 sati isplati pet naknada po osnovu nezaposlenosti za borce koji učestvuju u protestima, zatim da se imenuje ministar za pitanja boraca te da se da odobrenje za registraciju kantonalne jedinstvene organizacije boraca, pojasnio je Čaušagić.

Zdravstveno stanje demobiliziranih boraca koji štrajkaju glađu izuzetno je loše, a tokom dana četvorica su hospitalizirana.