BiH
3

Drugi dan procesa Brdo-Brijuni: Lideri regiona danas o međusobnoj saradnji i jačanju regije

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjedništvo BiH domaćin je ovogodišnjeg regionalnog samita Brdo-Brijuni procesa. Nakon jučerašnjeg prvog dana samita, gdje su lideri država regiona učestvovali na predsjedničkom panelu u okviru Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope. Tako će danas biti održan plenarni sastanak lidera procesa Brdo-Brijuni.

Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Tako pored lidera tih država aktivno u procesu Brdo-Brijuni učestvuju i lideri BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

Prvi sastanak na vrhu održan je u julu 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Treći je održan u junu 2015. godine u crnogorskom ljetovalištu Budva, dok je četvrti održan pred kraj novembra u Zagrebu. Zagrebačkom samitu kao počasni gosti prisustvovali su američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Počasni gost ovogodišnjeg procesa Brdo-Brijuni je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Danas će biti održan radni panel lidera regiona, gdje će se razgovarati o jačanju dijaloga u regiji, međusobnoj podršci, ekonomskoj saradnji i otvorenim pitanjima između država regiona.

Generalna ocjena je da su ovakvi sastanci najbolji način da se riješe brojni problemi, ali i da se pokrene saradnja koja će regiju zapadnog Balkana što bolje pozicionirati na globalnoj sceni.