BiH
2

Drugi dan konferencije Vlada 2.0 u znaku civilnog sektora

FENA
U okviru drugog dana konferencije Vlada 2.0, koja se održava u Sarajevu u organizaciji Fondacije za nove komunikacije Dokukino i Asocijacije vladinih komunikatora jugoistočne Evrope SEECOM, o načinima kako da se od politike dođe do prakse, govorit će predstavnici organizacija civilnog društva.

Također, danas će biti održan i Sajam najboljih praksi koji će prisutnima ponuditi priliku da pogledaju najbolja mobilna i web rješenja namijenjena praćenju odgovornosti nositelja vlasti i transparentnosti njihovog rada.

U današnjim diskusijama učestvovat će Udruženje Zašto ne, Omladinska informativna agencija, Transparency International, Oštra nula, Centar za zastupanje građanskih interesa, Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka i heroj.me platforma.

Sajam najboljih praksi zamišljen je kao jednosatni program, tokom kojeg će se paralelno predstaviti 20 najinovativnijih projekata iz regije zapadnog Balkana, a prisutni će imati priliku da bolje upoznaju projektne timove i u izravnoj interakciji nauče o upotrebi novih tehnologija u svrhu rješavanja nekih problema sa kojima se naše društvo trenutno nosi.

Također u okviru kampanje “Otvorene ideje za Balkan“ podržat će se više od 20 inovativnih web i mobilnih projekata iz cijele regije koji doprinose smanjenju korupcije i uspostavljaju kvalitetne, stalne komunikacije vlasti s građanima, a najbolji će dobiti i novčanu podršku.

Provođenje ankete među građanima sa pitanjem koji komunikacijski kanali su im potrebni kako bi mogli efikasnije komunicirati sa svojim izabranim predstavnicima, offline i online kampanje su ključ za pružanje potpuno relevantne informacije, javne rasprave i predavanja parlamentaraca na kojima bi direktno odgovarali na pitanja građana, kreiranje jakih i konstantno ažuriranih profila na društvenim mrežama putem kojih građani i predstavnici NVO organizacija mogu otvoreno i bez cenzure komunicirati sa vladom, samo su neki od zaključaka prvog dana Konferencije.

"Imali smo veoma produktivan prvi dan Konferencije gdje smo pored primjera iz prakse, kroz diskusiju i radionice, došli do konstruktivnih prijedloga za poboljšanje komunikacije između vlada i građana. Vjerujem da ćemo i danas kada nam se pridruže kolege iz civilnog i nevladinog sektora doći do novih ideja i načina kako da prevaziđmo izazove sa kojima se susrećemo", istakao je predsjednik Fondacije za nove komunikacije Dokukino Darko Soković.

Konferencija će biti zatvorena davanjem zaključaka o tome koliko "Vlada 2.0" može pomoći građanima i komunikatorima, koliko komunikatori mogu doprinijeti tome da građani čuju poruke "Vlade 2.0" te koji su daljnji koraci koji će doprinijeti boljem odnosu predstavnika vlasti i civilnog društva, saopćili su organizatori.