BiH
25

Drugarstvo veliko kao Sunce: Djeca Abakusa za djecu Nemile

Klix.ba
U amfiteatru KŠC Zenica održana je svečana priredba i izložba likovnih radova “Drugarstvo je veliko kao Sunce – Djeca Abakusa za djecu Nemile" povodom uspješnog rada u ovoj školskoj godini PU Abakus Zenica, te humanitarne akcije za djecu Nemile.

Zaposlenici i učenici ove ustanove su pripremili zanimljiv program priredbe i prodajnu izložbu sa humanim ciljem, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. U programu su izvedena dva igrokaza "Dvije i po jedinice“ i "Brbljivice“, hor je pjevao pjesme "Stoljeće ljubavi“ i "Tri put ćao, ćao, ćao“, recitirane su pjesme "Ljeto je igra“, "Kratkotrajna škola“ i "Bosna“. Učenici su plesali ples "Cha, cha, cha“, a uz kompoziciju "Turski marš“ su otplesali pravi performans uz korištenje raznih traka i obručeva. Učenici koji pohađaju muzičku školu svirali su kompozicije "Španska studija“ i "Zima se poslavlja“. Gosti priredbe su bila djeca iz dječijeg ansambla "Preporod" Zenica koji su se predstavili Vrandučkim igrama.

Tačka koja je privukla posebnu pažnju i emocije gledalaca jeste tačka "Ne rugaj se“, gdje su učenici interpretacijom ove pjesme na jeziku za gluhonijeme pokazali da smo različiti, ali da svi imamo jednaka prava na poštovanje.

Organiziranjem ove manifestacije PU Abakus Zenica je predstavila svoje programe, stručni tim uposlenika i uspjehe koje su učenici postigli u učenju i ponašanju u toku školske 2013/2014. godine.

Poslije priredbe najavljena je izložba humanitarnog karaktera "Djeca Abakusa za djecu Nemile“ gdje je izloženo oko 200 ručnih radova djece koji su izrađeni na likovnim radionicama u Abakusu. Prisutni gosti su se odazvali pozivu na humanost, pa je prodajnom izložbom sakupljeno ukupno 317,60 KM. Sva sredstva će se u saradnji sa OŠ "Ćamil Sijarić" Nemila uručiti djeci koja su ostala bez doma usljed poplava i klizišta.